Als bestuur houden wij de zogenoemde organisatienorm aan:
“Emotie van burgers mag, agressie wordt niet geaccepteerd. Hierop wordt namens de organisatie altijd een passende reactie gegeven.”
We handelen op basis van dit feitelijke gedrag en niet op basis van persoonlijke beleving. Agressief gedrag wordt niet geaccepteerd, ook al heb je er als persoon geen last van. Alleen als we dit uitgangspunt hanteren, kunnen we toewerken naar een eenduidige reactie naar alle burgers en op deze wijze kwalitatief goed, veilig en integer onze rol vervullen. De reactie komt altijd namens de organisatie. Het uitgangspunt daarbij is dat een aanval op één (van onze bestuursleden), een aanval op het gehele bestuur is. Er wordt altijd melding gemaakt van grensoverschrijdende gedragingen, en als het incident strafbare feiten behelst, aangifte gedaan.
Procedure
In het kader van nazorg is de voorzitter, Esther Punte, de aangewezen persoon om opvang en nazorg te verlenen indien gewenst. Als back-up is Iris Koopmans hier de aangewezen persoon voor. Minimaal volgt er na een incident een eerste gesprek (binnen 24 uur), een tweede gesprek (binnen drie dagen) en een derde gesprek (na 4-6 weken of eerder indien noodzakelijk). Als ondersteuning van het thuisfront nodig is, schakelen we een (externe) professional in.
Onze statenleden en gedeputeerde
Waar het onze statenleden en gedeputeerde aangaat is in principe de provincie verantwoordelijk. Als bestuur voelen we uiteraard hier ook een verantwoordelijkheid. Sommige (publieke) functies kunnen mensen kwetsbaar maken voor veiligheidsincidenten. Concreet willen we de volgende dingen voorstellen:
- Als bestuur gaan we na of de provincie een agressieprotocol heeft opgesteld. Als dit het geval is brengen we dit nogmaals onder de aandacht van onze politieke ambtsdragers. Als dit niet het geval is, dringen we hierop aan.
- We wijzen onze statenleden en gedeputeerde op de mogelijkheid van een zelfscan persoonlijke veiligheid.
- Steeds vaker krijgen politieke ambtsdragers in hun functie te maken met agressie, bedreiging, intimidatie of geweld en steeds vaker via sociale media of internet. Incidenten kunnen plaatsvinden in de werkomgeving, maar ook bij de privéwoning. Ook als er niet direct een concrete dreiging is, is het verstandig om aandacht te besteden aan de veiligheid in en om de eigen woning. Er is een gratis woningscan voor gedeputeerden en statenleden. Deze brengen wij (opnieuw) onder de aandacht.
- Vaak is het niet nodig om extra maatregelen te nemen voor onze politieke ambtsdragers, maar soms is dat wel wenselijk. De NCTV heeft een brochure opgesteld waarin duidelijk wordt gemaakt wat de ambtsdragers zelf kunnen doen om hun veiligheid te vergroten. In de brochure zijn de thema’s woning, communicatie, onderweg, werkplek en buitenlandse(dienst)reis opgenomen. Wij brengen deze (nogmaals) onder de aandacht van onze statenleden en gedeputeerde.
- Mocht er alsnog een incident plaatsvinden dan nemen wij vanuit het bestuur altijd contact op. En is de ondersteuning vanuit de provincie inadequaat, dan ondersteunen wij als bestuur de getroffene(n) in de geest van onze eigen afspraken.
Bij onze afdelingen
Gemeenten zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor de weerbaarheid van hun raadsleden en bestuurders. Daarnaast heeft elke afdeling ook een eigen bestuur. Wij spreken hierover het volgende af:
- Vanuit ons bestuur wordt naar alle afdelingen gecommuniceerd over het belang van aandacht voor weerbaarheid en integriteit. Dit doen we vanuit persoonlijk contact (elke afdeling heeft een eigen contactpersoon binnen ons bestuur). We wijzen daarbij nadrukkelijk op het bestaan van www.weerbaarbestuur.nl en vragen na te gaan of er het agressieprotocol van de gemeente bekend is.
- Wij stellen in het bestuur een aanspreekpunt aan voor alle vragen rondom weerbaarheid en integriteit voor de afdelingen.
- Mocht er alsnog een incident plaatsvinden dan nemen wij vanuit het bestuur altijd contact op. En is de ondersteuning vanuit de gemeente inadequaat, dan ondersteunen wij als bestuur de getroffene(n) in de geest van onze eigen afspraken.