Onlangs zijn we met een groep Statenleden het veld ingegaan om aandacht te geven aan het behoud van weidevogels zoals de grutto, kievit en tureluur. Want dat is hard nodig.

Ik weet nog goed dat ik door de weilanden naar de middelbare school fietste. Elk jaar merkte ik op dat er minder weidevogels te zien en te horen waren. Terwijl de geluiden van deze vogels zo tekenend zijn voor ons platteland.

Tekenend voor ons platteland

Zuid-Holland is een belangrijk gebied voor boerenlandvogels: van alle grutto's in Nederland broedt ongeveer 15% in onze provincie. Daarom is het goed dat we als werkbezoek op weidevogelsafari gingen in de gemeente Krimpenerwaard.

Als ecoloog zijn dit soort dagen binnen mijn politieke werk favoriet! Genieten van het prachtige landschap, vogels spotten en een inspirerend voorbeeld van natuurvriendelijke landbouw van dichtbij zien!

Zo hebben we gelijk kievit jongen zien lopen over het veld. En we hebben de veldleeuwerik gehoord. Met deze vogel gaat het niet goed in Nederland. Ik heb deze zelf in mijn fietsjaren maar één keer gehoord.

Vogelrichtlijn

Nederland heeft zich op Europees niveau eind jaren '80 ingezet voor een Europees beschermingsregime (de Vogelrichtlijn). Hierdoor mochten de weidevogels niet meer worden gedood of verstoort. Maar dit lost het probleem van het verliezen van de natuurlijke habitat niet op. Weidevogels kunnen niet goed overleven met het intensive gebruik van de landbouwgrond. Maar ook door het uitbreiden van de steden en de infrastructuur.

Doordat er Engels raaigras wordt gezaaid, zijn er te weinig insecten voor de weidevogels om te overleven. Het Engels raaigras moet ook meerdere keren worden gemaaid. Hierdoor hebben de kuikens geen schuilmogelijkheden.

De provincie zet zich in om de weidevogels een habitat te geven waar ze kunnen goed kunnen opgroeien.

Inspirerend voorbeeld natuurvriendelijke landbouw

We bezochten Kadijk-West, beheerd door Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en het melkveebedrijf van Arjan Mulder in Vlist – een inspirerend voorbeeld van natuurvriendelijke landbouw. Niets is mooier dan de passie te zien van deze boer. Maar ook het resultaat natuurlijk.

Noodzakelijke balans

Gelukkig zijn er veel boeren als Arjan, die deze prachtige vogels willen beschermen. Boeren en terreinbeheerders die zich vol passie inzetten voor de noodzakelijke balans in ons landschap; tussen planten, dieren en landbouw.

Naast beheer draagt ook de inrichting van gebieden bij aan de overlevingskansen van weidevogels. De provincie geeft hier subsidie voor. Denk bijvoorbeeld ander beheer, zoals de aanleg van kruidenrijk grasland.

GroenLinks-PvdA zet zich in voor de weidevogels van Zuid-Holland, met een goed verdienmodel voor de boeren.