Onze fractie is trots op het coalitieakkoord dat vandaag is gepresenteerd. Na de verkiezingen gaven we aan dat we vooral moeten kijken naar wat we de komende jaren wél gaan doen, want er zijn écht grote opgave waar we voor aan de lat staan. Zoals de stikstofcrisis, energietransitie, klimaatdoelstellingen, de natuur beschermen en realiseren én de woningnood oplossen. En dit akkoord biedt daar een uitstekende basis voor.

Wat gaan we de komende vier jaar doen om onze idealen werkelijkheid te maken?

1.We beschermen en versterken onze kostbare natuur. ?In het coalitieakkoord hebben afgesproken dat we tot 2027 ruim 3200 hectare nieuwe natuur gaan inrichten in Zuid-Holland. Daarnaast breiden we het natuurnetwerk nog eens uit met 100 km aan ecologische verbindingen. Hiermee versterken we de kwetsbare natuur in onze provincie. We willen het tij keren voor onze akker- en weidevogels, daarom zorgen we voor meer leefgebieden. We versterken de natuur en biodiversiteit ook buiten de beschermde natuurgebieden door natuurinclusief te werken en te bouwen. Deze coalitieperiode bouwen we binnenstedelijk en worden er maximaal twee buiten stedelijke bouwlocaties toegevoegd en twee provinciale wegen gestart.

2. We helpen de boeren verduurzamen! ?We helpen boeren en andere ondernemers hun bedrijf te verduurzamen en houden rekening met diegene die hun bedrijf al verduurzaamd hebben. Voor stikstofreductie nemen we maatregelen zoals ander voer en extensiveren van de weidegang. Dat betekent minder vee per hectare of hetzelfde aantal vee op meer hectare. Boeren die vrijwillig willen stoppen helpen we met de regeling ‘vrijwillige stoppers’. 

3. We versnellen de energietransitie. ⚡? Met dit coalitieakkoord hebben we afgesproken dat we de duurzame opwek van energie in Zuid-Holland meer dan verdubbelen. Hiervoor gaan we tientallen windmolen op land vergunnen. Als gemeenten achterblijven, grijpen we in. We gaan af van fossiele energiebronnen en worden energieonafhankelijker. We zetten in op energiebesparing en ondersteunen lokale en regionale energiecoöperaties. 50% van de energieopwekking willen we in lokaal eigendom. Zo zorgen we voor een energietransitie waar iedereen kan meeprofiteren.  

4. We pakken woningnood aan! ?In het akkoord hebben we niet alleen afgesproken dat we voldoende woningen bouwen (235.000), maar we bouwen ook de juiste woningen. 40% van de woningbouw is sociale huur. Dat betekent minimaal 100.000 nieuwe sociale huurwoningen. Als gemeenten niet genoeg presteren, grijpen we in. We realiseren bovendien tienduizenden woningen door bestaande bouw beter te benutten door leegstand aan te pakken en woningen te splitsen. We gaan na of we als provincie zelf woningen kunnen bouwen.

5. We gaan voor brede welvaart en een schone economie! ?? Met dit coalitieakkoord willen we een economie die een bijdrage levert aan de brede welvaart voor alle Zuid-Hollanders. We bouwen mee aan een duurzame industrie door de bedrijvigheid in producties en herverwerking van onder andere zonnepanelen en boiler, warmtepompen, batterijen.

6. We investeren in OV, wandelen en fietsen! ?We omarmen het principe van het 15-minutenstad-concept. We ontwikkelen een netwerk van fietssnelwegen. Bij nieuwe woonwijken zetten we in op wandelen en fietsen. We investeren in deze coalitieperiode 10 miljoen euro voor goedkopere OV voor minima. We gaan voor meer treinen en minder vliegen. Zo ontwikkelen als provincie een toekomstvisie op het openbaar vervoerssysteem, inclusief lightrailverbindingen. We onderzoeken deze coalitieperiode de sluiting van Rotterdam The Hague Airport!

7. We gaan voor schoon water en schone bodemleven. In dit coalitieakkoord spreken we af dat uiterlijk in 2027 het water in Zuid-Holland schoon is. Dat betekent de noodzakelijke reductie van schadelijke stoffen, zoals gewasbeschermingsmiddelen.

8. Cultuur voor ieder kind! ? In deze coalitieperiode willen we dat kinderen in contact komen met cultuur. Daarom zetten we in op cultuureducatie, vooral in gebieden waar kinderen minder snel in aanraking komen met kunst en cultuur. We investeren 2 miljoen euro voor de renovatie van het Prinsenhof Museum in Delft. Via cultureel erfgoed willen we de geschiedenis van Zuid-Holland daarnaast beter in beeld brengen en ‘beleefbaar’ maken, met specifieke aandacht voor de pijnlijke aspecten uit het verleden. Dit doen we vanuit diverse perspectieven. 

Op de website van Provincie Zuid-Holland kan je het akkoord lezen en downloaden.