Dat is goed nieuws voor weidevogels, zoals de Grutto. Het gaat namelijk erg slecht met ze: hun populatie is sinds 1990 met liefst zeventig procent afgenomen. Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat de genomen maatregelen, ondanks miljoenen euro’s aan subsidies, niet effectief zijn. De beste manier om de vogels te beschermen is het uitbreiden van hun leefgebieden.

Om weidevogels zoals de grutto, tureluur en kievit te helpen is in 2019 het Actieplan Boerenlandvogels opgesteld. De kosten van dit project waren echter niet opgenomen in de begroting en daardoor was er geen geld beschikbaar om het plan uit te voeren. Door een voorstel van GroenLinks heeft de provincie het geld toch beschikbaar gesteld.

Met het plan wordt Zuid-Holland aantrekkelijker voor weidevogels. Naast het aanleggen van extra leefruimte, worden ook andere maatregelen genomen. Zoals het aanhouden van een hogere waterstand in de weilanden en het aanleggen van kruidenrijk grasland. Hierdoor zullen de vogels meer voedsel, zoals insecten en wormen, vinden.