Warmte is een basisvoorziening, geen verdienmodel. Toch betalen veel huishoudens in Zuid-Holland onnodig hoge tarieven voor warmtenetten, terwijl commerciële partijen winst maken op deze collectieve energievoorziening. GroenLinks-PvdA vindt dat dit anders moet. 

Warmtenetten horen in publieke handen, net als het riool en de waterleiding. Daarom roept de partij de provincie op om zich hard te maken voor collectief eigendom van warmtenetten.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een grote cv-installatie waarbij gebouwen worden verwarmd via een ondergronds netwerk van geïsoleerde warmwaterleidingen. Dit gaat via centrale warmtebronnen in de omgeving, door de leidingen stroomt warm water naar de huizen. In elke woning staat een kleine installatie (de afleverset). Die bevat een warmtewisselaar en verdeelt de warmte over je verwarming. Afgekoeld water loopt weer terug naar de centrale bron. En die warmt het weer op. Een warmtenet zorgt gemiddeld voor 60 procent minder CO2-uitstoot dan cv-ketels op aardgas! Lees nog meer via Milieu Centraal.

Warmte als nutsvoorziening, geen winstmotor

Zuid-Holland beschikt over een enorme bron van duurzame warmte: restwarmte uit de Rotterdamse haven en geothermie. Deze warmte kan tienduizenden woningen en bedrijven verduurzamen. Toch blijft de warmtetransitie steken, doordat het huidige systeem marktpartijen bevoordeelt en huishoudens de rekening laat betalen.

"We laten mensen toch ook niet zelf opdraaien voor de aanleg van het elektriciteitsnet of het riool? Waarom accepteren we dan wél dat warmtenetten worden gebruikt als verdienmodel? Dat is niet eerlijk en moet anders,"Camille de Luca Schwartz. 

Het recent gepubliceerde nMIEK-advies ‘Vlottrekken warmte in Zuid-Holland’ laat zien dat er zes tot zeven grote warmtenetten nodig zijn om de provincie te verduurzamen. Daarbij is de conclusie helder: de overheid moet een stevige regierol pakken. GroenLinks-PvdA wil dat de overheid niet alleen nieuwe warmtenetten in publieke handen brengt, maar ook de bestaande netten terugkoopt en een eerlijke prijsstructuur garandeert. De Provincie kan dit coördineren en ervoor lobbyen.

Netcongestie: zonder publieke warmte loopt Zuid-Holland vast

De provincie kampt met een overvol elektriciteitsnet. Bedrijven kunnen niet uitbreiden, woningbouw loopt vast en duurzame projecten worden stilgezet. Warmtenetten zijn een cruciale oplossing om dit probleem te verlichten. Hoe sneller we opschalen, hoe minder druk op het stroomnet. Maar dat kan alleen als publieke belangen vooropstaan.

"We kunnen niet blijven wachten op marktpartijen die alleen investeren als er winst te behalen valt. De provincie moet de regie nemen, investeren in publiek eigendom en warmte eerlijk verdelen," aldus de Luca Schwartz

Actie vanuit het Provinciebestuur

Om de energietransitie te versnellen, roept GroenLinks-PvdA de provincie op om:

  • Te lobbyen voor collectief eigendom van warmtenetten, óók bestaande netten en met terugwerkende kracht.
  • Warmtenetten versneld uit te rollen om netcongestie tegen te gaan en woningen sneller te verduurzamen.
  • Een eerlijke verdeling van kosten en baten te garanderen, zodat huishoudens niet langer de hoofdprijs betalen.

 "De energietransitie kan alleen slagen als warmte een publieke voorziening wordt. Warmtenetten horen bij de mensen, niet bij de markt."