Het College van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland heeft haar definitieve besluit bekendgemaakt over het beheer van de damhertenpopulatie in de Hoeksche Waard.

Nulstand

Ondanks meerdere zienswijzen van inwoners en betrokken organisaties, blijft Gedeputeerde Staten vasthouden aan het streven naar een zogenoemde 'nulstand'. Wat tot gevolg zal hebben dat het aantal damherten uiteindelijk teruggebracht moet worden naar nul. 

Damherten geliefd onder inwoners

Dit besluit is echter nog niet definitief uitgevoerd, aangezien juridische stappen de uitvoering voorlopig opschorten. De damherten zijn geliefd onder veel inwoners van de Hoeksche Waard. Eerder werd een unaniem aangenomen motie ingediend om de populatie te behouden. Toch is het besluit -mede op basis van verkeersveiligheid en ecologische overwegingen- om de nulstand te handhaven. 

Natuurorganisaties hebben inmiddels aangekondigd naar de rechter te stappen om dit besluit aan te vechten.

Motie GroenLinks-PvdA, BBB en het CDA Damherten 

Door een aangenomen motie van GroenLinks-PvdA, BBB en CDA kunnen Gedeputeerde Staten niet naar de nulstand overgaan tot de rechter een definitieve uitspraak doet.

"Het lot van de damherten ligt nu in handen van de rechter. Deze heeft eerder al een besluit van de provincie teruggedraaid. Als de rechter de provincie opnieuw in het ongelijk stelt, moet er worden ingezet op een beheerstrategie in plaats van het uitroeien van de populatie."-Marieke Spekreijse, Statenlid van GroenLinks-PvdA.

Heidi van Looy, Statenlid BBB, voegt hieraan toe: "De damherten zijn inmiddels onderdeel van de leefgemeenschap in de Hoeksche Waard. Ze spelen een verbindende en sociale rol in het gebied. Draagvlak voor de nulstand is er niet; beheren op aantallen is de juiste manier om hiermee om te gaan."

Adem Mustafa Negash, Statenlid GroenLinks-PvdA, onderstreept het belang van duidelijkheid voor zowel de damherten als de omgeving: "Het constant heen en weer bewegen tussen verschillende beslissingen is schadelijk voor de rust in het gebied. De uitspraak van de rechter moet wat ons betreft het definitieve eindpunt zijn."

Populariteit van de damherten 

De Provincie benadrukt dat de damherten niet in de Hoeksche Waard thuishoren en een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid. Inwoners uit de omgeving hebben echter een andere kijk op de situatie. Zij wijzen op de geringe landbouwschade en de populariteit van de damherten onder de lokale bevolking.

“De provinciale CDA-Fractie wil dat er rekening gehouden wordt met het brede draagvlak in de Hoeksche Waard, waar het gaat om het behoud van de damherten. Daarom pleiten we voor een gezonde en beheersbare roedel damherten.” -Tea Both-Verhoeven, statenlid CDA.