Volgens GroenLinks is het klimaatbeleid een goed onderwerp om burgerfora in te zetten. ‘Door gebruik te maken van burgerfora betrekken we inwoners vroeg bij grote vraagstukken. Zo krijgen onze inwoners de kans om mee te denken en oplossingen aan te dragen. Ingewikkelde vraagstukken zoals het klimaatbeleid lossen we op door iedereen zijn steentje bij te laten dragen.’ aldus Özkaya.  

Een burgerberaad bestaat uit een groep gelote inwoners. Deze groep wordt in korte tijd geïnformeerd, wordt geadviseerd door experts en krijgt de mogelijkheid om gezamenlijk afwegingen te maken. Hierna nemen zij besluiten of doen ze aanbevelingen aan de politiek.  

De commissie Brenninkmeijer bracht onlangs een rapport uit over burgerfora. In het rapport “Betrokken bij Klimaat” geven zij een analyse van de voor- en nadelen van burgerfora. Het rapport beschrijft lokale, regionale en nationale burgerfora. De commissie Brenninkmeijer werd ingesteld door de Tweede Kamer nadat CDA-kamerlid Mulder hier in 2020 een motie toe opriep.