GroenLinks steunt de omwonenden, gemeenteraad en buurgemeenten die te hoop lopen tegen het plan om 222 vakantiewoningen en 569 parkeerplaatsen te bouwen in dit prachtige recreatiegebied.

Kandidaat Statenlid Tijmen Lamers (3): “Als Leidenaar ken ik Vlietland, een geliefde plek voor veel inwoners van Leidschendam, Voorschoten en Leiden. GroenLinks zet zich in om te zorgen dat die plek groen en voor iedereen toegankelijk blijft. De bijna 18.000 ondertekenaars van de petitie hebben een duidelijk signaal afgegeven: Vlietland moet groen en open blijven. Wij zijn dan ook blij dat de provincie nu een brief heeft gestuurd dat zij absoluut niet zal ingrijpen als de gemeente hier geen extra vakantiehuizen mogelijk maakt. Wij zien dit als belangrijke eerste stap. De volgende is dat de provincie vanuit haar rol voor natuurbescherming en hoeder van het landschap doorpakt en dit plan tegenhoudt".

De GroenLinks fracties in Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Leiden zetten zich in voor het behoud van een toegankelijk en natuurlijk Vlietland. Statenlid Nol van Gerven heeft in de commissie Klimaat, Natuur en Milieu vragen gesteld over de betrokkenheid van de provincie bij het bestemmingsplan, of de benodigde stikstofruimte ook voor woningbouw gebruikt kan worden, en in hoeverre het uit 2005 stammende plan past in de ambitie van Zuid-Holland om natuurherstel en biodiversiteit te bevorderen.

GroenLinks Zuid-Holland wil dat de provincie een passendere gebiedsvisie voor Vlietland ontwikkelt in samenspraak met gebruikers van het natuurgebied, en waar nodig de bouw van de vakantiewoningen als geheel tegenhoudt.