Binnenkort wordt in de tweede kamer het wetsvoorstel afschaffing WGR+ behandeld (gepland begin februari). Doel van de wetswijziging: “Het kabinet wil het primaat van de bestuurlijke hoofdstructuur (rijk, provincies, gemeenten) herstellen.” Het wetsvoorstel, zoals minister Plasterk dat naar de kamer stuurde gaat voorbij aan deze doelstelling, waarmee het volstrekt onduidelijk wordt waarom dit wetsvoorstel, als het aan kabinet ligt, toch doorgezet wordt.
De nieuwe wet voor de afschaffing WGR+ stelt voor om, naast het afschaffen van WGR+, het gelijk mogelijk te maken om vervoersgelden rechtstreeks via een gewone Gemeenschappelijke Regeling (GR) te laten lopen en dit in geval van de drie grote steden ook daadwerkelijk zo te doen. Ziedaar de nieuwe WGR+, zonder de plus met de bevoegdheden van de plus. Er is geen sprake van het herstellen van het primaat voor Noord- en Zuid-Holland, er wordt geen recht gedaan aan democratische legitimiteit (provincie is direct gekozen orgaan, een GR niet) en er wordt voorbij gegaan aan de belangen van de kleinere gemeenten in en aan de rand van de metropoolregio’s.
GroenLinks Zuid-Holland heeft enige tijd geleden in een provinciale ledenvergadering een metropoolwerkgroep ingesteld. Doel van die werkgroep was de discussie binnen GroenLinks Zuid-Holland op gang te brengen en zo mogelijk te komen tot een gezamenlijke visie. Het eerste, de discussie op gang brengen, is wel gelukt het tweede, een gezamenlijke GroenLinks visie, minder. Met name GroenLinks Den Haag en GroenLinks Rotterdam kiezen ervoor om op de eerste plaats het financiële belang van hun steden te behartigen.
Op de laatste provinciale ledenvergadering is een motie aangenomen die er voor pleit om metropoolvorming en vervoersgelden van elkaar los te koppelen. In het verlengde daarvan zijn op woensdag 15 januari, als afvaardiging van de metropoolwerkgroep, Piet Dofferhoff en Marijke Kleijweg bij Linda Voortman geweest om haar bij te praten over de inzet en visie van een belangrijk deel van de Zuid-Hollandse GroenLinksers.
De op de ledenvergadering aangenomen motie en een handreiking zijn hierbij te vinden, evenals de zienswijze van GS Zuid-Holland, ondersteunt door de provinciale Staten. Wij zouden het een slechte zaak vinden als de vervoersgelden naar de drie grote steden gaan en gemeenten gedwongen worden mee te doen in de in oprichting zijnde metropool Den Haag-Rotterdam. Minister Plasterk heeft geconstateerd dat het inderdaad zo is dat gemeenten in de Haagse en Rotterdamse regio niet kunnen meepraten over het vervoer in hun gemeenten wanneer zij niet meedoen in de metropool. Een slechte zaak, niet op de laatste plaats met het oog op de democratische legitimiteit van een GR. Bovendien zijn wij van mening dat vervoer niet alleen faciliterend voor de economische ontwikkelingen is, maar ook een sociale kant heeft. De provincie is beter in staat om een integrale belangenafweging te maken.
Noot: op 9 juli heeft de Raad van state de minister ‘ in overweging gegeven’ om het wetsvoorstel niet naar de kamer te sturen. De regering heeft dit naast zich neergelegd.
“De Afdeling advisering van de Raad van State heeft bezwaar tegen de inhoud van het voorstel van wet en geeft U in overweging dit niet aldus te zenden aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal.”