Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 11 december stond de herijking van de Ecologische Hoogstructuur (EHS) op de agenda. In 2010 werd door staatssecretaris Bleker besloten dat de plannen voor een natuurnetwerk drastisch moesten worden teruggedraaid. De beschikbare middelen werden gehalveerd. Het afgelopen jaar werd door Rutte II deze bezuiniging deels teruggedraaid. Ook beleidsmatig: er was meer ruimte voor de provincie om zoveel mogelijk van het geplande netwerk overeind te houden en in ieder geval de verschillende bestaande natuurgebieden met elkaar te verbinden. Dat voorkomt dat natuurgebieden geïsoleerd raken en dat dieren en planten uitsterven.

De coalitie van VVD, CDA, SP en D66, gesteund door CU/SGP blijft zich verschuilen achter het beleid van Bleker. Ondanks de positieve landelijke ontwikkelingen heeft het provinciebestuur van Zuid-Holland de EHS-gebieden in Zuid-Holland in haar uiteindelijke voorstel na de inspraak weer verkleind. Deze coalitie heeft geen cent over voor de in onze provincie zo schaarse natuur. Deze coalitie stopt de provinciale middelen vrijwel geheel in de aanleg van wegen. Andere provincies vullen het landelijke budget aan om meer van de geplande natuurverbindingen overeind te houden. Er komt steeds minder ruimte voor natuur, dieren en planten. De belangen van boeren en ondernemers blijken voor de coalitie keer op keer zaligmakend en dat is statenlid Annelies van Egmond een doorn in het oog: “een goede balans tussen de belangen van agrariërs en natuur betekent dat we de kosten voor natuur in de toekomst nu niet duurder moeten maken in het voordeel van de boeren". Wij willen via een motie voor meer gebieden de inrichting als natuurnetwerk open houden.

In de diverse gebieden wordt overlegd met de eigenaren en gebruikers over de beste invulling van het geplande netwerk. Dat leidde tot nu toe telkens tot lagere ambities en het laten vervallen van potentiële natuur. "De uiteindelijke afweging hoort in het publieke debat plaats te vinden. Dat is de reden dat mijn partij een amendement heeft ingediend om het mandaat terug te draaien en neer leggen daar waar het hoort, bij de Provinciale Staten” zegt van Egmond. De coalitie vond dit debat niet nodig en wees het amendement af.

Van Egmond diende ook een motie in om de kansen van bedreigde weidevogels in Zuid-Holland te vergroten. Het huidige agrarische natuurbeheer werkt onvoldoende. De populatie van deze vogels in gebieden met agrarisch natuurbeheer blijft dalen. Een zorgwekkende ontwikkeling. Zij wilde er met haar motie voor zorgen dat in de zgn. belangrijke weidevogelgebieden bij het toestaan van bebouwing meer rekening wordt gehouden met de leefstijl van deze vogels. Voor deze motie was geen meerderheid.