Hoewel een meerderheid in de Provinciale Staten een subsidie voor de Zuid-Hollandse Milieufederatie in stand wilde houden, is dit niet gebeurd. In een politiek schaakspel met amendementen, probeerden enerzijds de PvdA en anderzijds D66 en SP, een amendement onder eigen naam binnen te halen. Uiteindelijk eindigde iedereen met lege handen, ook de Milieufederatie. Winnaars zijn VVD, PVV en CDA, die tegen elke variant van subsidieverlening aan de Milieufederatie waren.
Terugkijkend vanuit het oogpunt van democratie
De overheid krijgt weerwoord van de Milieufederatie, de vraag is of de overheid deze tegenspraak wil financieren? Een groot aantal partijen hebben tijdens de Statenvergadering van 6 november 2013 laten weten dat ze dat niet nodig vinden. De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland krijgt vanaf januari a.s. geen directe subsidie meer van de Provincie.
De vrijheid van meningsuiting is een van de belangrijkste fundamenten van onze democratie. Meningen hebben een basis in verschil in belangen. Een boer die als derde generatie zijn grond bebouwd is diep geraakt als zijn grond wordt omgezet naar een recreatiegebied. Bewoners uit de grote steden hebben voor hun ontspanning en gezondheid open en groene plekken rond de stad hard nodig. Zo is het poldermodel in onze samenleving gesettled. Voor de politiek een besluit neemt, praat ze met de direct betrokkenen en zoekt naar oplossingen die iedereen zo veel mogelijk spaart. Natuurlijk moeten er keuzes worden gemaakt, knopen doorgehakt. Door de vele contacten met betrokkenen en deskundigen, mag je dan als politicus hopen dat je de consequenties van die keuze redelijk kunt overzien. Luisteren en kunnen uitleggen waarom je welke keuze maakt, is de voorwaarde om draagvlak te houden voor ons politiek bestel.
Goed weten wanneer en waar je je inbreng kwijt kunt, is niet voor iedereen gesneden koek. Als je geld kunt vrijmaken voor zgn. onafhankelijk onderzoek of professionele lobbyisten, heb je eerder het pleit gewonnen. Dan dreigt een democratie vooral bereikbaar voor de rijkeren. Dan gaan wij terug naar de 19e eeuw. Juist daarom past het via de overheid financieren van het tegengeluid wel in de 21e eeuw.
De VVD, PVV en CDA denken daar heel anders over, zij wijzen elke vorm van bekostiging voor de Natuur- en Milieufederatie af. D66, SP, CU/SGP willen de directe bekostiging met januari a.s. halveren en alleen bestemmen voor door de Provincie geformuleerde projecten. Veel argumenten voor deze wijziging kwamen niet over tafel. In alle meerjarenramingen tot en met de kadernota in juni 2013 bleef het budget volledig in tact. Toch werd door menig partij gesteld dat de federatie deze klap al lang kon zien aankomen.
In najaar 2011 heeft de CU/SGP de knuppel in het hoenderhok gegooid met een motie waarin het budget op 0 werd gezet. Die motie werd zonder verdere discussie aangehouden. Vervolgens is er in geen enkele commissievergadering of Statenvergadering meer over gerept. Wellicht hechten deze partijen niet meer aan het openbaar debat; volstaat voor hun een, naar het lijkt, verhitte discussie tussen coalitiepartijen.
In de commissie V&M was de boodschap dat het werk van de federatie geëvalueerd moest worden. Die evaluatie was in dezelfde maand bespreekstuk in de commissie B&M. De conclusie luidde: “de activiteiten van de Milieufederatie hebben bijgedragen aan een aantal centrale doelstellingen uit het Hoofdlijnenakkoord.. met name het nieuwe groenbeleid, het economisch beleid ten aanzien van bedrijventerreinen en innovatie en het provinciaal energiebeleid.”
Geen enkele fractie achtte het noodzakelijk deze conclusie of het jaarverslag van de federatie ter discussie te stellen. Het CDA vraagt de federatie nu zelf een evaluatie te organiseren. Heeft het CDA misschien verzuimt de aangeboden stukken te lezen?
Voor het College van GS lag de zaak open: het budget is in zijn geheel nog gereserveerd en ook het amendement van GroenLinks en PvdA voor volledig handhaven van het bestaande budget was voor GS aanvaardbaar. Desondanks had GS in de conceptbegroting een plafond van € 0 opgenomen. Moeten we hier uit afleiden dat ook GS onderling verdeeld was?
Bizar
De Milieufederatie had redenen om aan te nemen dat het goed zou komen met de subsidieverlening. Op de evaluatie is geen enkel commentaar gekomen, hetgeen in de politiek betekent dat het aangenomen wordt. Ook wist de Milieufederatie dat een meerderheid in de Staten voor subsidieverlening was. De uitkomst van de stemmingen rondom het budget voor de Milieufederatie is even onverwacht als bizar.