De telefonische hulpdienst Sensoor, waar mensen anoniem contact mee kunnen zoeken als zij een luisterend oor nodig hebben, zit in de knel. Door een foutje in de wet (Sensoor is vergeten) is Sensoor niet ondergebracht bij de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning. Dit gaat, met ingang van 2013, gecorrigeerd worden, gecombineerd met de eis aan de Sensoor-organisaties om allen onder een landelijke koepel te werken. De minister realiseert zich dat enkele Sensoor-organisaties één of enkele jaren ‘tussen wal en schip dreigen te vallen’, maar de minister heeft gesteld dat er geen geld is om dit eerder op te lossen. Sensoor werd gesubsidieerd door de provincies, ook door Zuid-Holland. Zuid-Holland wil hiermee stoppen met ingang van 2014. Er is dus een gat van een jaar.

De Gedeputeerde stelde zich in de commissie Bestuur en Middelen verontwaardigd op richting Sensoor. Men zou geweigerd hebben om te werken aan de reorganisatie en op de handen blijven zitten. Sensoor bestrijdt dit met een brief aan de Statenleden. Het is heel moeilijk voor Statenleden om te kunnen bepalen wie waar gelijk in heeft en waar de emotie het wint van de rationaliteit. En eigenlijk doet dat er ook maar zeer ten dele toe. Provincie en Sensoor hebben een gezamenlijk belang; namelijk het belang dat mensen steun geboden wordt wanneer zij dat hard nodig hebben. Dat belang wordt door niemand bestreden. De strijd gaat over wie daar geld voor op tafel moet leggen, wie die financiële verantwoordelijkheid op zich neemt.

Sensoor wil nu met een minimaal bedrag de vrijwilligers betrokken en geschoold houden voor het werk. Zo kan voorkomen worden dat de hele afdeling moet worden opgeheven. Het zou de Gedeputeerde sieren als hij niet langer verwijten maakt, maar het belang van de dienst van Sensoor in het oog houdt. Het gaat om Zuid-Hollandse inwoners die geen andere weg meer weten dan anoniem hun problemen bij iemand neerleggen. Steeds vaker zijn dit mensen met psychiatrische problemen, die zelfstandig moeten wonen maar dat nauwelijks aan kunnen.

Ook als het zo zou zijn dat de Zuid-Hollandse Sensoor niet actief genoeg is geweest in het zichzelf laten opgaan in de landelijke organisatie, dan is dat van een ondergeschikt belang. De organisatie zal toch opgaan in de landelijke organisatie. Vanaf 2015 is ook de financiering landelijk geregeld. Het gaat over de overbrugging van nog één jaar, en een sterk verlaagd budget.

In 2011 werd 280.000 keer een beroep op Sensoor gedaan (landelijk). Nogmaals; aan het belang van deze vorm van hulpverlening twijfelt niemand. Het maakt voor de hulpzoekers niet uit wie er voor de financiering zorgt.