De Statenfractie van GroenLinks dringt er al geruime tijd op aan dat de provincie werk dient te maken van haar verantwoordelijkheid als toezichthouder petrochemische industrie. Langzamerhand begint deze roep om veiligheid tot resultaat te leiden. Woordvoerder Milieu Berend Potjer: "vandaag vergaderen wij over de aanscherping van de regels voor de chemische industrie en ik ben opgelucht te merken, dat de houding van de provincie en de overige politieke partijen aan het veranderen is. Men gaat inzien dat veiligheid een belangrijk thema is en dat je helaas bedrijven niet op hun blauwe ogen of mooie papieren kunt geloven.

Het provinciebestuur pakt onveilige bedrijven nu stevig aan en ziet in, dat er de afgelopen jaren veel te veel op papier is gecontroleerd en te weinig op locatie. Odfjell, DuPont en vandaag weer Organik Kimya leren ons dat fysieke controles, onaangekondigd en buiten werktijd, maar al te noodzakelijk te zijn. De regio Rijnmond kent zo'n 120 bedrijven in de categorie 'grote chemische industrie'. Bedrijven waar wordt gewerkt met potentieel gevaarlijke stoffen als chloor, ammoniak en acryl. Dat zijn veel risicovolle bedrijven voor een dichtbevolkte provincie als Zuid-Holland. Het belang van de extra fysieke controles is iedereen duidelijk, maar hiervoor moet het provinciebestuur wel extra geld ter beschikking willen stellen. En dat gebeurt nog niet. "

De Statenfractie van GroenLinks roept het provinciebestuur op om voldoende geld vrij te maken voor het uitvoeren van controles op locatie zodat de veiligheid van de inwoners van Zuid-Holland ook echt kan worden gegarandeerd.