Vrouwelijke politici in gemeentes, provincies en waterschappen zijn vaker slachtoffer van online agressie en geweld dan hun mannelijke collega’s.
Ook ervaren vrouwelijke politici meer gevolgen in hun gedrag. Met zelfs het zorgwekkende en maatschappij ontwrichtende effect dat zij de politiek uiteindelijk verlaten.
Publieksonderzoek agressie, intimidatie en geweld tegen vrouwelijke politici
De afgelopen tijd hebben Atria (kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis) en Ipsos I&O publieksonderzoek gedaan naar (online) agressie, intimidatie en geweld tegen vrouwelijke politici.
GroenLinks-PvdA statenlid Rosalie Bedijn is namens Vereniging Statenlidnu geïnterviewd voor dit onderzoek. De conclusies van dit onderzoek zijn glashelder en de aanbevelingen kunnen wij ook van harte steunen en onderstrepen.
Conclusie Onderzoek:
"Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de Nederlandse politiek. (Online) agressie en geweld beperkt hen in hun functioneren en hun vrijheid om zich in het publieke debat uit te spreken. Daarmee vergroot (online) agressie en geweld niet alleen de kans dat vrouwen minder snel een politieke functie ambiëren. Maar het belemmert ook hun vertegenwoordigende werk waarin zij alle vrouwen in Nederland een stem geven in de politiek. De politieke vertegenwoordiging van vrouwen komt zo nog verder in het geding."
"Nee, ik heb niet echt te maken gehad met geweld en intimidatie. Ik heb geen doodsbedreigingen gehad ofzo..." Tot mijn schrik sprak ik dit uit tijdens een training van Netwerk Weerbaar Bestuur. Ik heb mijn eigen norm verschoven. Als politica heb ik wél te maken met online haat en intimidatie die zich vooral richten op mijn vrouw-zijn (en bar weinig over de inhoud gaan).” – Rosalie Bedijn
Lees hier het artikel van Atria.
Het onderzoek kun je via deze link lezen.