Fractievoorzitter Marijke Kleijweg gaf tijdens de ledenvergadering op 23 november j.l. in Delft een terugkoppeling over de werkzaamheden van de Statenfractie. Zij vertelde o.a. over de vele overtredingen van Odfjell, het zorgendossier Transitie Jeugdzorg en de stijgende kosten van het OV.

Moties, amendementen en schriftelijke vragen

De afgelopen 9 maanden zijn er door GroenLinks tijdens de 8 statenvergaderingen 4 amendementen ingediend en 13 moties. Ook is vaak samengewerkt en steun gegeven aan moties en amendementen van andere partijen. Van de ingediende moties en amendementen is er één motie aangenomen, één overgenomen, drie hebben we zelf aangehouden. Vijf moties en drie amendementen hebben het niet gehaald, waarvan een motie mondeling breed werd ondersteund maar toch niet werd gehaald vanwege coalitiebescherming. Niettemin heeft dit dan natuurlijk wel effect. Deze motie ging over het voorleggen aan de Staten van ingrijpende financiële besluiten in IPO en met het Rijk.

 

Eén motie, geïnitieerd door de PvdA, en gesteund door de volledige oppositie, was een motie van afkeuring tegen gedeputeerde Janssen. De coalitie was het er eigenlijk wel mee eens en heeft dit, op de SP na, ook min of meer zo verwoord. Deze motie heeft het uiteindelijk niet gehaald vanwege collegebescherming, maar heeft wel de nodige impact. Het college heeft het niet gemakkelijk met elkaar; tijdens de behandeling van deze motie waren de andere gedeputeerden niet in de zaal aanwezig.

 

De afgelopen 9 maanden zijn er 18 keer schriftelijke vragen ingediend. Veel van deze  vragen gingen over vervoer en over milieu.

 

Milieu

Odfjell is een langdurig probleem, met steeds weer nieuwe overtredingen.

Er is een onderzoeksrapportage verschenen waar ook DCMR niet goed vanaf kwam. Controle blijkt papieren controle. In 2014 komt er een evaluatie van de omgevingsdiensten. Dat is voor GS en PS reden om voorlopig geen extra middelen ter beschikking te stellen voor meer controle op de werkvloer.

 

OV

De statenfractie blijft aandacht vragen voor de alsmaar stijgende kosten voor OV en de ongelijkheid daarvan t.o.v. het autogebruik. Dit leverde een aantal toezeggingen op om mogelijkheden te onderzoeken rondom het gebruik van de chipkaart.

Geprobeerd is om vrachtwagens, vanwege de veiligheid, niet toe te laten op de busbaan. Dit is niet gelukt.

 

Automobiliteit

Prioriteit nummer één voor het college. Zij hebben haast en proberen onomkeerbare besluiten te nemen. Op dit moment is er enige uitstel (3 mnd) m.b.t. de Rijnlandroute omdat Katwijk meer tijd heeft gevraagd.

De NOG wordt onzekerder, er gaan steeds meer stemmen op dat de aanleg van deze weg een te grootschalige aanpak voor het probleem is. Bespreking van de ruimte en mobiliteitsvisie volgt in december (commissie) en januari in de Staten.

 

PSV

Voortschrijdend proces. Dat moet resulteren in uitgewerkte gebiedsprofielen, waarin ook de EHS en de mobiliteitsvisie onderdeel van moeten gaan uitmaken.

Wij hebben er wel zorgen over, met name omdat de gebiedsprofielen beschrijvingen van gebieden zijn en geen harde contouren. In theorie kan er overal over gepraat worden met gemeenten.

Op dit moment ligt het accent op het EHS deel. Op het gebied van de EHS gaat alles langzaam, al helemaal waar dit concrete resultaten betreft.

In provinciale recreatiegebieden wordt nog steeds het schadelijke Roundup gebruikt. Een motie van onze kant om hier (eindelijk) mee te stoppen heeft het gehaald.

 

De Natuur en Milieufederatie is getroffen door een politiek spel en eindigde met een halvering van het budget. Een budget waar echter ook andere organisaties op kunnen inschrijven. Op dit moment vinden reparatie-overleggen plaats. Dat gaat lukken en er komt een gezamenlijk voorstel van de coalitie en oppositie.

 

Transitie jeugdzorg

Dit is een zorgendossier. Tegelijk staat het betrekkelijk ver van ons af.

Het onderwerp is natuurlijk ook breder dan het provinciedeel. Gedeputeerde Janssen toont zich vooral afhoudend wat betreft eigen inspanningen.Wel organiseert hij bijeenkomsten met betrokkenen.

Bezuinigingen op provinciale ondersteuningsorganisatie gaat gewoon door, ipv een jaartje wachten nu 2014 cruciaal wordt in de transitie van de jeugdzorg.

 

Bestuurlijke inrichting

Ons college heeft uiteindelijk een standpunt ingenomen over de herindeling van provincies en over de vervoersautoriteit in relatie tot de metropoolvorming in Zuid-Holland. Dat heeft lang geduurd, maar is nu wel in lijn met onze ideeën; herindeling van provincies moet een duidelijke meerwaarde hebben en die is er tot nu toe niet. De vervoersautoriteit hoort,  zoals overal elders in het land, bij de provincie.

Verder is er veel onduidelijkheid over het toezicht op gemeenten. Hierover ging ook de motie van afkeuring. Er lijkt onwil om de Staten te informeren, maar misschien is er wel onmacht om greep op het toezicht te krijgen. In elk geval resulteerde het door de Staten gevraagde overzicht in een lijstje met daarop wie waneer met wie gesproken heeft.

Tja, dat voldoet niet zo best.

 

Tot zover de inhoudelijk punten. Dat schiet natuurlijk te kort, maar…

Naast onze website zijn wij actief op facebook. Daar staan wekelijks nieuwe actualiteiten op. Dit is echt een goede manier om ons te volgen, maar ook om elkaar te volgen waneer jullie dat willen als Zuid-Hollandse raadsleden.

Wie nog niet met ons bevriend is op facebook, bij deze ben je uitgenodigd.

 

Tenslotte

Nog steeds werken we met drie steunfractiegroepen, waarmee aardig wat deskundigheid aan onze fractie wordt toegevoegd.

Wij hadden voor dit jaar drie themabijeenkomsten gepland .

Twee zijn er geweest; één over de metropoolvorming en één over krimp. De derde over de transities, hebben we laten vallen aangezien er ook een dergelijke bijeenkomst door de eerste kamer werd georganiseerd, dat was op 1 nov. jl.

 

De plannen voor themabijeenkomsten voor volgend jaar zijn deels gemaakt.

Er komt er één over luchtkwaliteit, waarschijnlijk in februari. Maar er is nog ruimte. Dus als je ergens behoefte aan hebt, waarvan je denkt dat ook anderen daar iets aan hebben, geef dat aan.