Provinciale Staten spraken vandaag over de toekomst van de veerverbinding Rozenburg – Maassluis. Op voorstel van Groenlinks-PvdA houdt de provincie Zuid-Holland de huidige en toekomstige veerponten in eigendom. Dat is nodig om zeker te stellen dat de veerpont blijft varen.

In 2022 vielen twee veerponten uit vanwege achterstallig onderhoud en ging de exploitant failliet. Sindsdien vaart er tussen Rozenburg en Maassluis geen autoveer meer. Voor Statenlid Lars Klappe reden om dit falen van de markt aan de orde te stellen: “We hebben ons in het verleden afhankelijk gemaakt van de grillen van de markt. De inwoners van Rozenburg en Maassluis zijn daar nu al meer dan een jaar de dupe van. Laten we ervoor zorgen dat we ook bij een nieuwe veerpont zeggenschap blijven houden.”

GroenLinks-PvdA diende daarom een voorstel (motie) in om de veerponten op deze verbinding in eigendom te houden van de provincie Zuid-Holland. Zo houdt de provincie grip en kan een betrouwbare verbinding worden gegarandeerd. Het voorstel werd met een ruime meerderheid door de Provinciale Staten aangenomen.