Fractievoorzitter Marijke Kleijweg gaf tijdens de ledenvergadering van 23 februari een terugkoppeling over de werkzaamheden van de statenfractie. Ze vertelt o.a. over de uitvoering van de GroenLinks motie 'fiets op de bus' op drie buslijnen in Zuid-Holland, over de controle op bedrijven als Odfjell, de transitie jeugdzorgd en het werken aan de nieuwe structuurvisie. Haar spreektekst:

De statenfractie is op de helft van haar termijn. We werken nu één jaar en 2,5 maanden in de huidige samenstelling. We zijn heel aardig op elkaar ingespeeld en we kunnen de komende twee jaar, in elk geval wat ons team betreft, aan.

De vorige PLV was op 2 juni 2012 en toen heb ik verslag gedaan van ons werk over de periode tot juni 2012.

Nu ga ik dus verder vanaf dat moment.

Tussen juni 2012 en nu hebben we 7 statenvergaderingen gehad.

Wij hebben daarin 21 amendementen ingediend en 11 moties. (onder onze naam) We hebben natuurlijk ook vaak samengewerkt en steun gegeven aan / mede ondertekent van moties en amendementen van anderen, het meest van de PvdA en de PvdD, en soms ook met andere partijen. Van de ingediende moties en amendementen onder onze eigen naam, is er slechts één motie en één amendement aangenomen.

Je zou kunnen denken; dan doe je iets niet goed. Toch is dit iets wat de hele oppositie overkomt. Er zit systeem in.Zelfs vanuit notoire oppositiepartij is het geluid te horen dat je nu niets meer voor elkaar krijgt terwijl dat in de vorige periode best lukte als je in de oppositie zat. Bijna altijd is er de scheidslijn in het stemmen tussen de coalitie en de oppositie. En waar in de vorige periode D66 en de SP zeer regelmatig hetzelfde stemgedrag hadden als GroenLinks, is dat nu bijna nooit meer het geval. 

Maar……. er zijn meer wegen om beleid bij te sturen.

Wij hebben zo’n 12 keer schriftelijke vragen ingestuurd en regelmatig mondeling vragen gesteld. We laten soms een onderwerp op de agenda zetten en éénmaal hebben we een onderwerp van de agenda af gekregen.We kiezen ook wel de weg van rechtstreeks iets regelen met een collegelid of met de griffie. We zetten zwaar in op goede relaties met andere fracties.

En we krijgen daardoor soms ook voor elkaar dat een coalitiepartij een motie indient die wij willen –dat is met name soms haalbaar op groengebied en dan bij D66 of CDA-. Kortom, er zijn vele wegen, welke we kiezen hangt van het doel af; publiciteit of inhoud voorop bijvoorbeeld. En..dit gezegd hebbende; wij dienen bijna nooit moties of amendementen in met de verwachting dat we ze binnenhalen.

We worden wel heel serieus genomen maar zijn daardoor ook regelmatig bedreigend voor anderen. Daar moet je dan rekening mee houden.

Inhoudelijk

Milieu

We hebben veel aandacht voor controle op bedrijven en het functioneren daarbij van omgevingsdiensten.

Ruim voordat bijvoorbeeld Odfjell gesloten werd stelden wij hierover al vragen.

Mede dankzij GroenLinks wordt er nu strenger op toegezien dat deze bedrijven geen loopje nemen met de veiligheid van werknemers en omwonenden. Er wordt strenger opgetreden bij het overtreden van milieu- en veiligheidsregels. Na Odfjell zijn drie andere bedrijven aangepakt en is een vierde scherp onder de aandacht.

De nota vergunningverlening en handhaving is aangescherpt.

Verkeer OV

Arriva heeft de OV aanbesteding voor Zuid-Holland Noord gewonnen. Op 3 lijnen voeren zij de GroenLinks motie ‘fiets op de bus’ uit. Waar wij heel blij mee zijn.

Maar er is ook een andere kant.

Door de overgang van zones en busabonnementen naar kilometerbeprijzing en de OV-chipkaart bleek er een kostenstijging van gemiddeld 66% voor forenzen en scholieren uit de Hoekse Waard. Dit probleem doet zich voor in het hele Arrivagebied.  Mede onder druk van GroenLinks (via de commissie en de media) is er ingegrepen. Scholieren hebben extra korting gekregen en reizigers kunnen compensatie aanvragen voor kostenstijgingen van meer dan 25% (t.o.v. 2012).

HOV-NET:

de RijnGouweLijn is gesneuveld in het coalitieakkoord en het HOV-NET moest dit een beetje verdoezelen. Het HOV-net is vastgesteld. Met daarin:

De trambaan tussen Leiden en Katwijk wordt vervangen door een busbaan. De trambaan tussen Leiden en Alphen worden twee extra stoptreinen per uur in de daluren (over bestaand spoor dus). Verder horen er 3 al bestaande buslijnen bij en 2 buslijnen waar geen geld voor is.

Wij hebben ingezet op spoorverbindingen.  En tussen Leiden en Alphen op dubbel spoor, maar dit heeft het niet gered. Ook konden wij niet tegenhouden dat wegaanpassingen op plaatsen waar autoverkeer en OV elkaar tegenkomen, uit OV budgetten worden betaald.

Automobiliteit

Rijnland route

Dit blijft een groot aandachtspunt, ook nu het besluit genomen is. We streven openlijk naar een zorgvuldige inpassing, maar ondertussen nog steeds zoekend naar mogelijkheden tot uitstel. Hoe beter uitstel lukt, hoe groter de kans dat het toch nog niet doorgaat.

Hoewel de lobby om het allemaal zo snel mogelijk onomkeerbaar te maken ook doorgaat. Wij werken hier nauw samen met lokale actiegroepen.

2e aandachtspunt op dit gebied is de Noordelijke ontsluiting Greenpoort, ofwel de Duinpolderweg.

Er is in ZH geen geld voor, maar vooral de Noord-Hollandse lobby lijkt stevig. Wij hebben contact met GroenLinks collega's in Noord-Holland. En houden het in de gaten.

EHS 

De coalitie zet door met de politiek van het verkleinen van de EHS en schrappen in de ecologische verbindingen. Wij proberen in elk geval bestaande natuur te behouden. (niet verkopen voor nieuwe natuur).

Er is minder geld, dus het is zoeken. Wij proberen met zorgvuldigheid de beste oplossingen te vinden. Soms moeten ambities uitgesteld of verlaagd worden, soms volstaat agrarisch natuurbeheer, een andere keer is een verhoging van het waterpeil van belang of herinrichting.

Wij zijn zeer actief op dit dossier, vaak samen met de PvdA.

We werken vooral hard aan het meekrijgen van anderen met onze ideeën en gedachten. We bereiken kleine verschuivingen in aandacht, in accenten die gelegd worden

PSV

In de komende anderhalf jaar wordt gewerkt aan een nieuwe structuurvisie.

Een van onze belangrijkste aandachtspunten hierin is; vastleggen dat geen nieuw groen opgeofferd wordt aan bouw van woningen of bedrijven. In de huidige praktijk krijgen gemeenten nog veel ruimte. Wij willen ook samen met de lokale afdelingen inzetten op bouwen in de bebouwde kom, met herstructurering en herbestemming.

Wij gaan hierover een themabijeenkomst organiseren op 20 april.

Deltaprogramma

Jullie weten vast dat er op nationaal niveau wordt toegewerkt naar een nationaal deltaprogramma, waarover in 2014 besluiten moeten worden genomen. Voor ZH is dit eigenlijk het enige dossier waarin GS vooruit loopt op de officiële besluitvorming en met een eigen visie het nationale programma probeert bij te sturen. Dit gebeurt zorgvuldig en deskundig en is eigenlijk vooral een verfijning van het programma.

Wij houden dit in de gaten en hoeven tot nu toe niet in te grijpen.

Transitie jeugdzorg

De overgang van de jeugdzorg naar gemeenten. Dit is wel een zorgdossier. Het lijkt erop dat de provincie de zorg voor de jeugd zo gemakkelijk mogelijk kwijt wil en ondertussen alvast beetje bezuiniging doorvoert. Bezuiniging met name op de eigen provinciale middelen die besteed werden aan preventief jeugdbeleid.

Door korte lijntjes met het werkveld en door kritische vragen te stellen konden wij de gedeputeerde bijsturen, zo dat het nog wel beschikbare geld, minimaal enige kans liep om te kunnen worden besteed waar het nodig was.

Maar eigenlijk vinden wij het nog steeds onder de maat hoe de provincie zich probeert terug te trekken voordat zij de verantwoordelijkheid kwijt is. 

Bestuurlijke inrichting.

Dit is het grote provinciale duikdossier.

Het college wil/ durft/ kan geen standpunten innemen over de bestuurlijke punten uit het regeerakkoord, in elk geval niet voordat de minister zegt waarover het is toegestaan standpunten te hebben. De gedeputeerde toonde zich zo onwillig, dat hier de hardnekkige scheidslijn tussen coalitie en oppositie wegviel. Alleen de SP zei niet anders dan enige nietszeggende woorden (SP gedeputeerde) maar verder werd iedereen geïrriteerd.

Het gaat ook over zaken als metropoolvorming en vervoersautoriteit. En over gemeenten van minimaal 100.000 inwoners. (dit laatste punt heeft frictie met het coalitieakkoord).

Er volgt een bespreking in de Staten vòòr het geplande overleg met de minister.

Nu is het zaak om onderling tot uitspraken (moties) te komen die we de gedeputeerde mee kunnen geven. Het wordt nog spannend of dat lukken gaat.

Tot zover de inhoudelijk punten. 

Aardig is nog om te melden dat we op dit moment met drie steunfractiegroepen werken met in totaal 13 leden.

En tot slot; dat er voor het lopende jaar in elk geval drie themabijeenkomsten gepland zijn:

16 maart. deze wordt georganiseerd door de GL Metropool werkgroep.

20 april georganiseerd door de steunfractie Groen, over groen versus bebouwing en groei versus krimp.

En één themabijeenkomst na de zomer over de transitie van zorg en participatietaken van rijk en provincie naar gemeenten, georganiseerd door de steunfractie Bestuur en Middelen, waar ook samenleving onder valt.