Gisteravond sprak onze lijsttrekker Oscar Dijkhoff in Nieuwsuur nog zijn bezorgdheid uit over de plannen van de Tweede-Kamerfractie om in te stemmen met de politietrainingsmissie naar Afghanistan. Ondanks alle tegengeluiden die opklonken uit de achterban stemden Jolande Sap en haar fractie voor.

Dijkhoff in een eerste reactie: "De fractie en het bestuur van GroenLinks Zuid-Holland waren en zijn tegen deze missie. We zijn uitermate teleurgesteld over het standpunt van onze Tweede-Kamerfractie. De opzet van de missie is dankzij onze Tweede-Kamerfractie op zeer wezenlijke punten verbeterd. Dat is winst, maar het neemt onze bezwaren niet weg. Wel zijn we er van overtuigd dat de Tweede-Kamerfractie een gewetensvolle afweging heeft gemaakt, hoezeer we ook op een andere uitkomst hadden gehoopt.

We kunnen heel goed begrijpen dat een belangrijk deel van onze leden en kiezers boos is of teleurgesteld over het standpunt van onze Tweede-Kamerfractie. Die emoties delen wij met hen. En met hen spreken wij onze waardering uit voor Ineke van Gent, die in haar eentje toch maar dapper laat zien dat onze bezwaren tegen deze missie ook leven in onze Tweede-Kamerfractie.

Wij blijven ons vol overtuiging inzetten voor de idealen van GroenLinks. GroenLinks is een partij die meningsverschillen niet uit de weg gaat, maar tegelijk juist altijd op zoek is naar datgene dat ons bindt. De missie naar Afghanistan beheerst op dit moment het nieuws. Dat is begrijpelijk en ook zeer terecht. Maar er komen verkiezingen aan in maart. Die gaan niet over Afghanistan maar over snelle en adequate jeugdzorg, investeren in fiets en OV, een duurzame economie, natuur en landschap, onderwijs, cultuur, een humaan asiel- en immigratiebeleid. Op deze en vele andere terreinen kunnen en willen wij samen met onze Tweede-Kamerfractie blijven optrekken voor een groene en sociale toekomst.

Wij roepen een ieder die zich verbonden voelt met GroenLinks op om de teleurstelling te verbijten en samen met ons te kiezen voor de toekomst door optimistisch te blijven knokken voor een groen, sociaal en progressief Nederland."