Voor de tweede keer heeft de Raad van State de provincie Zuid-Holland teruggefloten. De provinciale natuurvergunning voor kolencentrales die op de Maasvlakte worden gebouwd deugt niet. Volgens de Statenfractie van GroenLinks een ideale kans om definitief een streep te zetten door de komst van de kolencentrales. Fractievoorzitter Marijke Kleijweg diende daarvoor een motie in tijdens de Algemene Beschouwingen. “Zuid-Holland heeft zonder deze centrales al de meest vervuilde lucht en de minste natuur van Nederland” zegt woordvoerder Berend Potjer “je moet er toch niet aan denken dat er straks nog meer dan vier miljoen kilo stikstofoxiden en zwaveloxiden per jaar bijkomt. Dat kun je toch niet maken richting je burgers.”

Dat E.on en Gas de Franz de centrales al bijna gereed hebben vindt Potjer geen reden om dan de vergunning toch maar te verlenen: “Dat zou de omgekeerde wereld zijn. Zij hadden pas met de bouw moeten beginnen als de vergunning rond is en niet de vergunning afdwingen door vast te beginnen." De angst voor miljardenclaims was echter zo groot dat SP Gedeputeerde Janssen het niet aandurfde.

Potjer is teleurgesteld: “ Wij hadden verwacht dat de provincie iets had geleerd van de situatie met Odfjell. Maar ook hier blijft ze aanmodderen. De vergunning is al twee keer afgekeurd. Het provinciebestuur geeft toe dat zij nooit kunnen voldoen aan de rechterlijke eis en toch blijven ze het proberen. Schijnbaar wil de provincie die kolencentrales erg graag.”

Het optreden van D’66 viel op: “Van de PVV verwacht je dat ze tegenstemmen, maar D’66 hield een betoog voor duurzame energie en tegen olie, kolen en gas. Dan verwacht je toch niet dat zij diezelfde vergadering kiezen voor helpen van twee kolencentrales in Zuid-Holland en de deur openhouden voor schaliegas! Bizar!” aldus Potjer.