Huisvesting is een groot knelpunt in Zuid-Holland. Wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen zijn lang en worden alleen maar langer.  Ook betaalbare starterswoningen en woningen in het middensegment zijn schaars. Gemeenten dreigen te beknibbelen op inwoners met een kleine portemonnee. GroenLinks is blij dat de provincie de gemeenten actiever gaat volgen om te zorgen dat iedereen in Zuid-Holland een betaalbare woning kan vinden, door een regionale woonvisie per gebied vast te stellen.

 

GroenLinks Statenlid Anneloes van Hunnik vraagt al jaren  aandacht voor de knelpunten in de huisvesting en hoopt nu op concrete resultaten: “Gemeenten hebben ambitieuze woningbouwplannen, maar die passen vaak niet bij de behoeften. Veel nieuwbouwplannen worden door gemeenten gepland in de open ruimte. Deze plannen bestaan vaak uit mooie villa’s om nieuwe inwoners naar de gemeente te trekken. Dat past niet bij de vraag van de inwoners van Zuid-Holland, die vooral betaalbare woningen zoeken. Gemeenten moeten zich veel meer richten op binnenstedelijk bouwen, in het lage en middensegment.”

GroenLinks heeft met de PvdA en SP vaak aandacht gevraagd voor woningnood in onze provincie. Samen hebben zij de website woningnoodzuidholland.nl gelanceerd. Daar kunnen inwoners hun zoektocht naar een betaalbare woning delen en de impact daarvan op hun leven. Loop jij ook tegen een muur op bij het vinden van een woning? Of heb je juist wel een positieve ervaring? Laat het ons weten door te mailen naar info@glzh.nl.