De ondernemers in Voorschoten vinden dat er niet snel genoeg besluiten worden genomen m.b.t. de aanleg van de RijnLandRoute. Dit is een nieuwe snelweg tussen de A44 en A4, ten zuiden van Leiden. Deze weg zou in de oorspronkelijke plannen o.a. Voorschoten splitsen en leefomgeving zeer aantasten. U vindt de een samenvatting van de nieuwjaarstoespraak waarin e.e.a. werd betoogd hier: http://www.korter.nl/47584. GroenLinks is tegen de aanleg van deze weg, omdat nut en noodzaak allerminst zijn aangetoond.

OPEN BRIEF

Geachte heer Tipker,

U stelde in uw nieuwjaarstoespraak voor het Economisch Platform Voorschoten, over de aanleg van de RijnLandRoute:  “Wat een gehakketak, wat een gekissebis en wat een kortzichtigheid ook vaak. Een weg waarover al meer dan driekwart eeuw wordt gepraat en waarvan de noodzaak dagelijks wordt aangetoond. Wanneer worden er nu eindelijk eens knopen doorgehakt”,

Jammer dat u kort door de bocht redeneert.

U zegt dat al 3/4 eeuw wordt gepraat over een RijnLandRoute. Dat is natuurlijk geheel onjuist. Dat er ergens ooit eens een ideetje leefde wil nog niet zeggen dat dat een ècht plan was. Overigens bewijst u dat deze weg al 75 jaar niet nodig is geweest. Daardoor heeft de belastingbetaler z'n geld in z'n zak kunnen houden. U wilt vast niet weten hoeveel lijntjes van wegen er ooit zijn getekend. Als dat allemaal plannen zouden zijn, zou Nederland ongeveer een asfaltwoestenij zijn.

Verder is het wel heel kort door de bocht dat u een weg koppelt aan de "toekomst voor de kinderen". Als automobiliteit de toekomst dwarsboomt voor kinderen is de basis van het leven en levensgeluk in Voorschoten wel erg smal.

Het zijn die zaken die het leven zo de moeite waard maken, zoals natuur, schone omgeving en een gezond leefmilieu zonder lawaai en luchtvervuiling waar ook op wordt gelet. Het is van het grootste belang dat dat zorgvuldig wordt onderzocht en uiteindelijk wordt bepaald wat het beste is voor de mens. U praat alleen maar over wat het beste is voor de geldstromen. Zo te zien is daaraan voor uw Platform heel veel ondergeschikt.

Overigens is van impulsieve beslissingen niet vaak iets goeds terechtgekomen. Vandaar dat in een democratie alles zorgvuldig wordt afgewogen, op grond van goede onderzoeken en rekening houdend met de belangen van eenieder.  Dat duurt lang, dat is niet anders.

Dat u kunt komen met een, wat u een verantwoorde variant noemt, tracé van de RijnLandRoute (Churchill Avenue) is nu juist het gevolg van het goed kijken naar nut, noodzaak en gevolgen van een weg. Dat kon niet anders dan na een zorgvuldig onderzoek. Deze variant is er niet gekomen dankzij de ondernemers, maar door bezorgde burgers gemaakt Hadden we uw tempo aangehouden, dan was Voorschoten allang in 2-en gedeeld door een weg. Daardoor had iedereen in de herrie en luchtvervuiling gezeten. Tenslotte zouden waardevolle groene gebieden vernietigd en Landgoed Berbice zwaar aangetast zijn.

Wat zou u ervan vinden als we eventjes snel uw ondernemersbelangen opzij zetten. Gewoon....omdat we even snel moeten besluiten...... Tenslotte praten we al eeuwen over ondernemersbelangen.

Dus wat u gekissebis noemt, noemen wij een zorgvuldige afweging. Het is echt kortzichtig als we zomaar onze honderden miljoenen ongefundeerd uitgeven. Wedden dat u weer snel met uw oordeel klaarstaat als de beslissing te snel en daardoor te onzorgvuldig is genomen?

Vriendelijke groet,

Alfred Blokhuizen

Statenlid GroenLinks