Op uitnodiging van het Erfgoedhuis ging Marleen Maat samen met andere statenleden op erfgoedexpeditie in Zuid-Holland. Bestemming: drie projecten waar erfgoed een belangrijke rol speelt in ruimtelijke vraagstukken en klimaatadaptatie. Ontdek je mee?
Wat doet het Erfgoedhuis?
Erfgoedhuis Zuid-Holland zet zich in voor het behouden, benutten en beleven van het cultureel erfgoed van Zuid-Holland. Samen met de provincie Zuid-Holland en vele andere partners voert Erfgoedhuis bijvoorbeeld het cultuurhistorische programma Erfgoedlijnen uit; ingedeeld binnen zeven erfgoedlijnen.
De overheid heeft als taak om er op te letten dat er goed voor ons erfgoed wordt gezorgd.
Op deze expeditie leren we meer over de geschiedenis van Zuid-Holland, zo wordt het echt tastbaar. Erfgoed leert ons waardevolle lessen voor de uitdagingen van vandaag de dag. En het brengt mensen ook samen.
Cultureel erfgoed is eigenlijk overal in de samenleving te vinden. Bijvoorbeeld kunst in onze musea, historische binnensteden en architectuur. We spreken ook wel over Natuurlijk erfgoed: bijvoorbeeld planten, landschappen, rivieren, bossen en dieren. En bij Immaterieel erfgoed: kun je denken aan onze tradities, rituelen en verhalen. De geschiedenis over waar we vandaan komen, wie wij zijn en hoe we ons ontwikkelen.
Erfgoed Deal-projecten
Tijdens de erfgoedsafari werd de verbindende en innovatieve kracht van erfgoed met mooie voorbeelden zichtbaar. We gaan naar zogenoemde 'Erfgoed Deal-projecten' in Leiden, Noordwijk en een grootschalige gebiedsontwikkeling bij Wassenaar. GroenLinks-PvdA stimuleert initiatieven als de Erfgoeddeal, waarbij de verbinding wordt gelegd tussen erfgoedbehoud en verduurzaming.
Leiden: Klimaatbestendige binnenstad
De gemeente Leiden wil bij het klimaatbestendig inrichten en vergroenen van de binnenstad recht doen aan het historisch erfgoed. Daarom startte de gemeente in samenwerking met kennisinstellingen het project Erfgoeddeal Leiden. Met de Erfgoeddeal wil de gemeente onderzoeken hoe de stad vroeger ruimte gaf aan groen. Om met die kennis een inclusief ontwerp te ontwikkelen voor ‘de grachtenstad van de toekomst’. Zo wordt het beschermd stadsgezicht behouden, legt onderzoeker Fenna Ijtsma van de Universiteit Leiden uit. De vergroening gaat hittestress tegen en vergroot de leefbaarheid en biodiversiteit van de stad. Kortom: een echte win-win!
Noordwijk: Landgoed Calorama
Vrijwilligers zijn de motor van veel cultuur- en erfgoedinstellingen. Dankzij hun inzet en bevlogenheid wordt het Zuid-Hollands erfgoed bewaard, beleefd en doorgegeven aan volgende generaties. Dat zagen we tijdens een bezoek aan landgoed Calorama in Noordwijk. Waar de vrijwilligersvereniging zich inzet om het 5 hectare grote landgoed te herinrichten, restaureren en verbeteren.
Wassenaar: programma Noordrand
GroenLinks-PvdA vindt het van belang dat cultureel en natuurlijk erfgoed toegankelijk is voor iedereen, ongeacht leeftijd, woonplaats of inkomen. Én dat iedereen mee mag praten over de ontwikkeling ervan. Een goed voorbeeld van de waarde van participatie is de ontwikkeling van de Groene Zone aan de rand van Wassenaar. Meer dan 25 werkateliers, diverse overleggen en bewonersavonden hebben geleid tot het Ontwerpprogramma Noordrand.
Naast bewoners en bedrijven in het gebied hebben diverse organisaties meegedacht, meegepraat en meegewerkt. Door de brede participatie komen verschillende functies samen één geheel, van agrarisch gebruik tot natuur en erfgoed.
Vrijwilligers zijn de motor
Vanuit GroenLinks-PvdA zetten we erop in de vele vrijwilligers in onze provincie te ondersteunen, bijvoorbeeld met de mogelijkheid om cursussen te volgen en begeleiding te krijgen. Daarnaast wil onze fractie organisaties ondersteunen bij het vinden van nieuwe vrijwilligers. En gemeenten helpen via het Steunpunt Monumenten, Cultuurlandschap en Archeologie.
We zetten in op netwerkvorming en samenwerking, waaronder met Rijk en gemeenten. En met het Erfgoedhuis, dat gesubsidieerd wordt door de provincie Zuid-Holland. Het Erfgoedhuis is een belangrijke schakel bij de ondersteuning van vrijwilligers, scholen en instellingen die zich inzetten voor het behouden, benutten en beleven van erfgoed.
Groepsfoto: Barteld de Jong