SP Gedeputeerde Janssen verkondigt in de media dat 'ze' Odfjell veel eerder hadden moeten sluiten, dat het toezicht op de schop moet en dat het opmerkelijk is dat Odfjell voldeed aan de ISO-normering. Daar heeft hij helemaal gelijk in, maar er is meer. De Statenfractie van GroenLinks mist in zijn verhaal de verantwoordelijkheid van de provincie. De provincie is in deze situatie het eerst verantwoordelijke gezag, maar daar hoor je Janssen nauwelijks over. Hij heeft het over de complexiteit van meerdere betrokken instanties en beperkingen in de wetgeving, niet over de verantwoordelijkheid van de provincie.
Milieuwoordvoerder Berend Potjer: “Bij de APK zijn ook meerdere instanties betrokken, maar als je niet door de keuring komt mag je toch niet doorrijden als je beterschap beloofd. Je moet repareren of van de weg af. Zo zou het ook bij bedrijven moeten zijn: als je niet door de keuring komt , moet je repareren of stoppen. De provincie is verantwoordelijk voor de handhaving daarvan en zou zich niet moeten verschuilen achter andere instanties. Zeker niet bij een bedrijf dat bekend staat als notoire overtreder. Wij vinden het dan ook zorgwekkend dat Janssen weinig aan zelfreflectie lijkt te doen, want als je je niet bewust bent van je fouten, blijf je die maken. Gelukkig gaat de Onderzoeksraad voor Veiligheid de situatie onderzoeken. Daar zijn wij blij om, zij staan bekend om hun onafhankelijke en gedegen onderzoek. Wij hopen dat wij met de onderzoeksresultaten een verbeterslag kunnen maken om Nederland veiliger te maken. Het toont ook de ernst van de situatie aan, zij doen alleen onderzoek als het mis is gegaan, na ongelukken.”
De GroenLinks fractie roept de Gedeputeerde op de onderzoeksresultaten en de Statenvergadering van 22 augustus niet af te wachten. Potjer: “Het zou kwalijk zijn als er nu een andere fabriek ontploft terwijl wij op de onderzoeksresultaten wachten. Wij roepen de Gedeputeerde dan ook op om de onderzoeksresultaten niet af te wachten, maar zijn nu verantwoordelijkheid te pakken en nu te doen wat hij moet doen: ingrijpen bij overtredingen en gevaarlijke situaties. Het gaat hier wel om de veiligheid en gezondheid van de inwoners en werknemers in Zuid-Holland.”