GroenLinks ziet het Klimaatakkoord als een belangrijke stap om klimaatverandering tegen te gaan. De partij is daarom blij dat de provincie Zuid-Holland dit akkoord steunt. 

Statenlid Sinan Özkaya: "De aarde heeft koorts. Het is aan ons om die koorts te beperken tot minder dan 2 graden. Het Rijk, de provincies en de gemeenten slaan met dit akkoord de handen ineen, daar zijn we als GroenLinks heel blij mee. Het doel dat we samen moeten bereiken is 49% reductie van de uitstoot van broeikasgassen. Daar gaan we nu met onze inwoners, bedrijven en organisaties keihard aan werken" 

Ondertekening van het Klimaatakkoord levert ook veel kansen op voor de provincie Zuid-Holland. Het Rijk reserveert € 970 miljoen om de klimaatdoelen te halen, waarvan € 200 miljoen in 2020/2021 moet worden uitgegeven. Dat geld is onder andere bestemd voor de aanleg van bos, het tegengaan van bodemdaling, investeringen in openbaar vervoer en fiets en het vergroenen van de Rotterdamse haven. Door samen te werken kunnen Rijk en provincie de lasten daarom delen. 

Özkaya begrijpt wel dat er bij inwoners en bedrijven veel onzekerheid is over de klimaatmaatregelen: "De uitstoot van broeikasgassen raakt aan het leven van alledag, hoe we wonen, ons verplaatsen, wat we eten, de producten die we kopen en hoe we ons geld verdienen. We zullen dingen anders gaan doen. Dat zal wennen zijn, maar wel zorgen voor een schonere en duurzamere omgeving.”

GroenLinks vind het belangrijk dat inwoners met een kleine beurs ook kunnen verduurzamen. De fractie stelt daarom voor een fonds op te richten om te helpen bij de financiering van duurzame maatregelen voor inwoners die normaal geen lening kunnen krijgen.

Een meerderheid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben op 13 november besloten het klimaatakkoord te steunen. De ondertekening vindt eind dit jaar plaats. 

 

Maidenspeech Sinan Klimaatakkoord Afspelen op YouTube