De Statenfractie van GroenLinks zegt het al jaren: de Duinpolderweg, een nieuwe verbinding tussen de A4 en N206 bij Hillegom, is onnodig en een zware belasting voor de natuur, de open ruimte en mensen in het grensgebied tussen Noord- en Zuid-Holland. Het is niet voor niets dat natuur- en milieuorganisaties en de bewoners van Hillegom zich massaal verzetten tegen de komst van deze weg. Tijdens de commissievergadering Verkeer en Milieu kwam de Duinpolderweg weer eens ter sprake. Het provinciebestuur wil verder onderzoek naar de weg. Dit onderzoek heeft echter al jaren geleden plaatsgevonden. Destijds bleek al dat de aanleg van deze weg geen problemen oplost, maar juist problemen veroorzaakt voor de omgeving. Met dit nieuwe onderzoek wil het provinciebestuur alsnog aantonen dat de weg nodig is.

GroenLinks is van mening dat het doen van verder onderzoek weggegooid geld is. Er is immers sinds het eerste onderzoek niets gebeurd waardoor een tweede onderzoek gerechtvaardigd is. Integendeel, een aantal zaken heeft ervoor gezorgd dat de aanleg van deze weg nog minder nut heeft. Een groot deel van de woningbouw in de Haarlemmermeer gaat niet door en de agrarische sector in dit gebied heeft aangegeven de weg niet nodig te vinden. En niet onbelangrijk: de Minister van Verkeer heeft laten weten geen geld te steken in de aanleg van de Duinpolderweg. Dit betekent dat de weg ook financieel definitief onhaalbaar wordt voor beide provincies.

Statenlid Alfred Blokhuizen: "Ik heb er ook nu, net als jaren geleden, voor gepleit om de stekker uit dit project te halen. Het is zonde van de tijd en de grote bedragen die de onderzoeken gaan kosten. Stop ermee, houd ermee op, steek het geld in groene werkgelegenheid in onze provincie in plaats van in zinloze wegenprojecten."

Tijdens het debat, dat door de GroenLinks Statenfractie was aangevraagd over de voortgang van het project, werd duidelijk dat de coalitiepartners CDA en D66 zich ook afvroegen of de provincie moest doorgaan met dure onderzoeken terwijl er geen geld is voor deze weg. De houding van de SP was kritisch, maar men stemde wel in met verder onderzoek. De VVD had een wel heel opvallende reactie. Zij gaf aan dat ze was benaderd door voorstanders. De Groenlinksfractie is gedurende al deze jaren nog nooit benaderd door voorstanders en was dan ook benieuwd wie deze voorstanders zijn. De VVD fractie wilde daar echter niets over kwijt omdat ze hun "bronnen beschermen”. Alfred Blokhuizen moet wel lachen om deze reactie: "er is kennelijk een geheim genootschap dat alleen bij de VVD lobbyt. Ik ben nooit benaderd door voorstanders, terwijl ook de voorstanders ons meestal heel goed weten te vinden.”

GroenLinks is blij dat twee van de coalitiepartijen ook kritisch zijn, daardoor is de aanleg van de Duinpolderweg toch een stuk minder zeker geworden.

Tijdens de Statenvergadering van december 2013 staat de Duinpolderweg opnieuw op de agenda.