Kinderen worden tegenwoordig teveel opgevoed tot individuele gelukszoekers. Volgens pedagoog Micha de Winter kan dat gevolgen hebben voor de manier waarop kinderen later meedraaien in de maatschappij. Dit zegt hij in zijn nieuwe boek 'Verbeter de wereld, begin bij de opvoeding'.
Maatschappelijke idealen
De vraag die hij stelt is hoe al die gelukszoekers straks samen moeten leven. Volgens hem gebeurt opvoeden te veel op de vierkante millimeter en met de weinig aandacht voor de maatschappij. Als voorbeeld noemt hij opvoedprogramma's die op tv te zien zijn zoals Supernanny en Opvoedpolitie. 'Daarin leren ouders hoe ze het gedrag van hun kinderen moeten reguleren en hoe ze hen laten gehoorzamen. Niet hoe ze meedraaien in de maatschappij. We zijn vergeten dat opvoeden ook met maatschappelijke idealen te maken heeft.'
Meer overleg met opvang en onderwijs
Deze manier van opvoeden waarin mensen zichzelf almaar belangrijker vinden, kan zelfs vreselijke gevolgen hebben. 'Fenomenen als haat, racisme en genocide kunnen worden aangewakkerd door de opvoeding. We moeten ervoor waken dat we dat niet met zijn allen doen.' De Winter ziet meer overleg tussen ouders onderling, ouders met de school, de kinderopvang en Centra voor Jeugd en Gezin als mogelijke oplossing.
Het bericht over de visie van Micha de Winter lijkt wat eenzijdig belicht te worden, waarin een angstbeeld wordt gecreëerd waarin een ieder enkel bezig is met zijn/haar geluk. Voor een deel onderschrijf ik het beeld dat de maatschappij meer gericht is op het individu, dit is ook te zien in de versplintering op het gebied van spiritualiteit en religie. Deze beweging is op meerdere gebieden zichtbaar.
Het is de vraag of het angstbeeld meer moet worden belicht en/of het gesprek meer de onderwerpen moeten bevatten hoe je waarde(n)vol kan opvoeden en wat een ieder daar onder verstaat. Voor alles wat er wordt aangeboden in de opvoeding heb je een basale draagkracht/visie nodig waarvan uit je leeft als gezin, familie, omgeving en maatschappij. Dit zou de verbinding kunnen zijn tussen bewustwording van waarden en het grootbrengen van kinderen, in het gezin en in de maatschappij.
Anne-Marie den Heijer