De nieuwste jeugdzorgcolumn, dit keer van onze columniste Anne-Marie den Heijer, gaat over bijlessen op de basisschool. Is dat streven naar pefectie, pure noodzaak of het verschuiven van een probleem??

Als ik de krant opensla lees ik een artikel over bijles geven aan kinderen op de basisschool.

Algemeen dagblad

Steeds meer ouders van basisschoolleerlingen besluiten om naast de gewone schooluren, een particuliere meester of juf in te huren. Niet omdat hun kind zoveel achterloopt, maar juist om het algemene niveau wat op te krikken merkt Peter Meijer (hulpdocent van Beter-bijles). Presley Bergen, docent in het hoger onderwijs en lid van de stichting Beter Onderwijs Nederland, stelt dat het basisonderwijs hier zo slecht is, dat ouders bijna gedwongen worden hun heil elders te zoeken.  Dat kinderen daardoor extra uurtjes les krijgen, is te erg voor woorden, vindt Bergen: “De leerlingen zijn de dupe van het slechte onderwijs. Er dreigt een nieuwe onderlaag te ontstaan, want ouders van achterstandskinderen zullen dit niet kunnen betalen.”

Hoeveel kinderen in Nederland bijles krijgen is nog onduidelijk. Het onderwijskundig Kohnstamm Instituut, onderdeel van de universiteit Amsterdam, is wel geïnteresseerd in deze cijfers. “Het zijn trends in de samenleving die we nauwlettend in de gaten houden, maar nog niet in kaart hebben gebracht.” legt onderwijskundige Guuske Ledoux uit.”

 

Meteen komt er een aantal vragen in mijn hoofd:

  • Wat is de rol van ouders?
  • Wanneer kunnen de kinderen even ontladen op deze leeftijd?
  • Is het een streven naar perfectie?
  • Is het kennisniveau van kinderen gedaald?
  • Is het de angst dat je je door de crisis nog beter moet kwalificeren om later aan de slag te kunnen?
  • Is het probleem dat leraren niet meer de kwaliteit kunnen bieden die de leerlingen nodig hebben door overvolle klassen en  problematiekverzwaring bij kinderen?
  • Worden kinderen opgeslokt door het onderwijssysteem?
  • En als ouders geen geld hebben voor deze bijles is het dan rechtvaardig dat deze kinderen een achterstand oplopen?

In alle drukte van het onderhouden van een gezin, zou je zomaar alles uit handen kunnen geven, omdat er een overvloed is aan aanbod als het gaat om hulp in welke vorm dan ook. Welke rol nemen ouders als het gaat om het ondersteunen van hun kinderen en welke rol heeft school hierin?

Het is fijn als er extra begeleiding wordt aangeboden voor de kinderen die het echt nodig hebben, maar is goed onderwijs geen recht van kinderen, in plaats van een betaalde zorg voor de mensen die zich dit kunnen veroorloven?