Deze conclusie van de landbouworganisatie LTO naar aanleiding van een discussie in de commissie van Provinciale Staten in april jl. was, naar zeggen van woordvoerder Lies van Aalst, “een koude douche” voor de SP-fractie in de Staten. De gedeputeerde Han Weber (D66) meende zelfs dat “het LTO een vals beeld geeft” van de discussie. Toch is dat precies wat nu wordt voorgesteld door GS voor de nieuwe verordening. En het is precies waar CDA, VVD, PVV en CU/SGP die bewuste vergadering in april om vroegen.

Het zal je maar gebeuren. Je krijgt begin 2011 grote steun voor een motie die GS opdraagt “te onderzoeken de intensieve veehouderij in Zuid-Holland te convergeren naar een diervriendelijke, duurzame en meer extensieve bedrijfsvoering” en het resultaat is ruim baan voor intensieve veehouderij.

De SP meent dat in april alleen is afgesproken dat bedrijven, die niet langer op hun locatie kunnen blijven, moeten kunnen verhuizen. SP en D66 hadden het idee opgevat een uitbreiding van deze bedrijven goed te keuren als ze iets diervriendelijker zouden opereren. Het viel hun blijkbaar niet op dat andere fracties vroegen of de bedrijven mochten uitbreiden tot het maximum van 2 ha waarbij het algemene plafond van 10% uitbreiding wegviel. En 2 ha wordt juist door intensieve veehouderij graag volledig benut. De daaraan verbonden voorwaarde van bovenwettelijke eisen roept juist veel discussie op bij VVD, CDA, CU/SGP en PVV.

In het collegevoorstel is die bovenwettelijke voorwaarde ingeperkt, tot 5 jaar lang in de bedrijfsvoering voldoen aan één van de door GS aangegeven certificaten voor dierenwelzijn en duurzaamheid. Dan richt je je nieuwe stallen niet in op extensieve veehouderij. Nee voor “1-ster beter levende” leghennen hoef je dan slechts tijdelijk een overdekte uitloop te organiseren die net zo klein mag zijn als je zelf wil. Voor vleeskuikens mag je dan 5 jaar lang  40% minder kuikens houden en je moet een aantal dakramen inpassen. Voor “1-ster beter levende” varkens houdt je je gewoon aan de nieuwe wettelijke normen. Voor 1-ster kalfsvlees moet in die 5 jaar het transport naar het slachthuis wat korter zijn en er moet eerder ruwvoer worden gegeven. Hoe de agrarische sector daar zelf over dacht, bleek dus uit hun reactie in hun vakblad.

De timing voor deze aanpassing is slecht. De motie noemde het zelf al: “de sector staat vanwege Europese richtlijnen voor grote investeringen” en die mogen zij, zo betoogde gedeputeerde Weber, via uitbreiding van hun bedrijf terug verdienen. Schaalvergroting die in de motie nog ongewenst wordt genoemd. Wie dit allemaal in lijn met de motie noemt, mag het mij uitleggen. Maar ook de D66-fractie toonde zich, zonder verdere toelichting, tevreden met de voorstellen.

Het zou allemaal niet zo'n vaart lopen aldus Han Weber: gemeenten geven de bedrijven in de praktijk vaak minder ruimte. Goed voorbeeld voor de provincie zou je denken. Of het nieuwe beleid van Noord-Brabant waarin vergunningen sinds dit jaar gekoppeld worden aan o.a. dierenwelzijn en lager antibioticagebruik.