Afgelopen week werd bekend dat het Zuid-Hollandse bedrijf NedStaal failliet is gegaan. GroenLinks maakt zich zorgen over de gevolgen voor de medewerkers en de omgeving. GroenLinks leeft uiteraard mee met de vele medewerkers die hun baan verliezen door het faillissement en vraagt het provinciebestuur pro-actief op te treden om zoveel mogelijk medewerkers weer aan het werk te helpen.

Namens de GroenLinks hebben fractieleden Alfred Blokhuizen en Berend Potjer de provincie gevraagd pro-actief op te treden om economische, gezondheids en milieuschade zo veel mogelijk te beperken. Onderstaande vragen zijn gesteld aan het College van Gedeputeerden Staten:

1 Wat is de visie van het College op de oorzaak en de gevolgen van het faillissement van NedStaal?

2 Ziet het College een rol voor zichzelf bij het faillisement van NedStaal en voor de vitaliteit van de economie in deze regio?

3 Zo ja, welke rol ziet het College dan en hoe pakt zij die op?

Uit de media vernamen wij dat naastgelegen bedrijven momenteel gekwalificeerd personeel uit het buitenland halen.

4 Ziet het College een rol om de (voormalig) werknemers en deze bedrijven bij elkaar te brengen?

Er schijnt sprake te zijn van een doorstart met een deel van het personeel en de huidige vergunning.

In de sociale media wordt er gespeculeerd dat het faillissement van NedStaal een wijze is om op goedkope wijze te reorganiseren en van haar milieurisico’s af te komen.

5 Wat doet het College om te voorkomen dat NedStaal het faillissement misbruikt om een reorganisatie door te voeren, waarbij zij de reorganisatiekosten op het personeel en de maatschappij afwentelt?

6 Wat is het risico dat dat de maatschappij nu opdraait voor de sanering van door NedStaal veroorzaakte verontreinigingen? Wat doet het College om deze risico’s te minimaliseren?

NedStaal was eerder in het nieuws omdat nog niet voldeed aan de beste beschikbare technieken conform de Europese IPPC/IED richtlijn en toch asbesthoudend materiaal wilde verwerken en dat ook al zonder de benodigde vergunning bleek te doen.

7 Wat doet het College om de milieu- en gezondheidsrisico’s voor de omgeving en de werknemers nu en na een eventuele doorstart te minimaliseren?

8 Gaat het College bij de vergunningverlening aan een eventuele doorstart uit van de verouderde vergunning of de huidige beste beschikbare technieken?