GroenLinks Zuid-Holland heeft in Provinciale Staten voorgesteld om het Zuid-Hollandse kustgebied aan te merken als een bijzonder provinciaal natuurgebied. Op deze manier kan het kustgebied behoed worden voor grootschalige bouwplannen en blijven de natuurlijke en landschappelijke waarden van het kustgebied gewaarborgd.

GroenLinks maakt zich al geruime tijd zorgen over de plannen die in diverse gemeenten om op en langs het strand recreatiewoningen toe te staan. Tijdens de Statenvergadering van 20 april heeft GroenLinks dit onderwerp opnieuw aan de orde gesteld en voorgesteld om het Zuid-Hollandse kustgebied tot bijzonder provinciaal natuurgebied te verklaren. Statenlid Anneloes van Hunnik: ‘Door het kustgebied tot bijzonder natuurgebied te verklaren verstevigen we de bescherming van ons mooie kustgebied. Dit is hard nodig omdat veel projectontwikkelaars plannen maken om de prachtige duinen en het mooie strand vol te bouwen met recreatiewoningen. Wat GroenLinks betreft blijft het kustgebied onbebouwd.’

In reactie op het voorstel van GroenLinks heeft het college van Gedeputeerde Staten aangegeven dat zij de bescherming van het kustgebied ook belangrijk vindt. De Gedeputeerde zegde toe om te onderzoeken welke mogelijkheden de nieuwe natuurbeschermingswet biedt om het kustgebied als natuurgebied aan te wijzen. GroenLinks zal de ontwikkelingen op dit terrein kritisch en nadrukkelijk blijven volgen.