Statenlid Robert Klumpes: ‘China is een land dat mensenrechten niet respecteert, democratische waarden ondermijnt en allerlei minderheden onderdrukt. Wij kunnen daar onze ogen niet voor sluiten. Daarnaast keurt China de inval van Rusland in Oekraïne niet af. Het is daarom goed om na te denken over onze banden met dit land.’

Handelsrelatie

Zuid-Holland richt zich met haar samenwerking op de totstandbrenging en het onderhouden van de handelsrelatie van bedrijven met China. GroenLinks is benieuwd naar hoe deze bedrijven over de samenwerking en het waardenconflict denken. Daarbij is Nederland voor veel producten en diensten afhankelijk van China.

GroenLinks denkt dat het goed is als Zuid-Holland hierover met bedrijven, die handelsbetrekkingen hebben met China, in gesprek gaat. ‘De maatschappij wil namelijk geen producten die gemaakt zijn met kinderarbeid of door dwangarbeiders’, stelt Klumpes.

Pas op de plaats

Het is tijd voor een pas op de plaats in onze handelsrelatie met China. Dat geeft ruimte om na te denken over de wenselijkheid ervan. Daarom diende GroenLinks een motie van de ChristenUnie-SGP mede in. Deze motie is unaniem aangenomen door de Provinciale Staten.

Gedeputeerde Staten wordt daarmee verzocht om in gesprek te blijven met ondernemers, die betrekkingen hebben met China. En uit te zoeken of er mogelijkheden zijn om de productie van goederen naar Europa en Nederland te halen.

Robert