GroenLinks wil een heffing op het lozen van warmte. Daarnaast wil GroenLinks alleen een warmtenet met restwarmte, die op termijn aangevuld wordt door duurzaam opgewekte energie. Restwarmte is namelijk synoniem aan afvalwarmte, en dat sluit dus aan bij het principe "de vervuiler betaalt". Tot slot mag het warmtenet innovatieve en lokale oplossingen niet tegenwerken, zo concludeerde Statenlid Robert Klumpes na het Groenlinks seminar over warmtenetten op zaterdag 31 januari in Rotterdam.
De GroenLinks fractie van Zuid-Holland organiseerde het seminar om beter zicht te krijgen op de voor- en nadelen van warmtenetten. Dagvoorzitter en statenlid Berend Potjer: “Het benutten van restwarmte is natuurlijk goed, maar als het warmtenet het sluiten van de kolencentrales en olieindustrie vertraagt en energiebesparing tegenwerkt, heeft het juist een averechts effect. Met dit seminar wilden wij hierover meer duidelijkheid krijgen.” En velen met hem bleek uit de overvolle zaal, waar extra stoelen bijgehaald moesten worden. Een groot aantal sprekers liet hun visie op het onderwerp horen. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren trapte af met een lezing over de mate waarin mensen bezig zijn en geloven in duurzamer leven.
Kosten en baten
De kosten van een warmterotonde zijn ongeveer gelijk aan de baten, zo bleek uit de maatschappelijke kostenbaten analyse die warmte-expert Jeroen Roos van de Infinitus Energy Group aan de afgeladen zaal presenteerde. Dat kan echter negatief uitpakken als kolencentrales worden aangesloten en de geothermie zich minder gunstig ontwikkeld dan gedacht. Ervaringsdeskundige Derk Jansen van Reeshofwarmte vond dan ook dat Zuid-Holland moest leren van de ervaringen in Brabant en kiezen voor kleinschalige oplossingen. Op het niveau van individuele woningen of eventueel hele wijken, niet hele provincies. Warmtepompen of ketels zijn vaak duurzamer en goedkoper dan dure warmtenetten.
Duurzaam Zweden
Bestuurlijk trekker van de Zuid-Hollandse warmterotonde Stephan Brandligt betoogde dat juist door hun warmtenetten steden en landen als Kopenhagen en Zweden duurzaam zijn. Hij gaf aan dat er nog veel moet worden uitgezocht, zoals wie het betaalt, of geothermie de warmtelevering van de kolencentrales en fossiele industrie kan vervangen en of het innovatie niet tegenhoudt. Volgens Brandligt kan je echter alleen met de warmterotonde snel resultaten boeken in de energietransitie. Jan van der Meer was dat met zijn collega eens en zet in Amsterdam vol in op optimaal benutten van warmte door cascadering: het water bij een steeds lagere temperatuur gebruiken. Heet in de industrie, warm in de woningen en lauw in de kassen. De aanleg wil Van der Meer bekostigen door alle Nederlanders te laten meebetalen.
Klimaatneutraal bier
Heineken werkt aan een klimaatneutrale brouwerij. Het warmtenet naar Leiden zou langs de brouwerij in Zoeterwoude komen. Heineken zou dan goed het water van 90C kunnen gebruiken. Met een warmtepomp kan zij dat dan opplussen naar de benodigde 135C. Jan Kempers van Heineken vertelde dat er een belangrijke voorwaarde is: de warmte moet klimaatneutraal zijn.
Zonder kolen
Volgens Willem Wiskerke van Greenpeace kan dat alleen zonder kolencentrales. Volgens hem moet Nederland zich schamen. Over de gehele wereld daalt het aandeel van kolenstroom. Alleen in Nederland stijgt de opwekking van vuile stroom. Wiskerke waarschuwde er rekening mee te houden dat de energietransitie keer op keer alle verwachtingen overtreft, zelfs Greenpeace meest optimistische scenario’s blijken te conservatief. Het is dus gevaarlijk te veel te rekenen op warmte uit de fossiele industrie. Patrick Kaashoek van de Stroomversnelling toonde direct aan hoe snel het gaat. Waar het twee jaar geleden nog twee weken en anderhalf ton kostte om een woning energiezuinig te maken, kost het energieneutraal maken van eenzelfde woning nu nog maar iets meer dan één dag en een halve ton. Twee jaar verder gaat het dus veertien keer sneller, meer dan twee keer goedkoper en vele malen energiezuiniger.
Naast het verdwijnen van het aanbod, moet je dus ook rekening houden met het verdwijnen van de vraag. Dan is de vraag of het verstandig is je voor miljarden vast te leggen voor de komende vijftig jaar. Een vraag die in de aansluitende borrel uitgebreid werd besproken. Tijdens de borrel was er ook gelegenheid om elkaar een goed nieuwjaar te wensen.
Hieronder zijn de diverse presentaties gevoegd:
-http://stadswarmte.blogspot.nl/2016/01/beste-zuid-holland.html