11 oktober organiseerde GroenLinks een succesvol seminar energie in eigen omgeving in het Huis van de Stad in Gouda. Het was een geslaagde bijeenkomst met aansprekende presentaties en een interessante discussie. Zo interessant dat na de bijeenkomst nog lang werd nagepraat.

 

Alle sprekers benadrukten dat maar een klein deel van het huishoudelijk energiegebruik elektriciteit is. Verwarming en benzine zijn de grote energieverbruikers.

Casper Tigchelaar gaf aan dat regelgeving veel heeft bijgedragen aan energiebesparing. Het gasgebruik is gedaald door Nederlandse regels voor isolatie en de HR-ketel.

De Europese Ecodesign-richtlijn (o.a. energielabels voor koelkasten) heeft geleid tot een daling van het elektriciteitsgebruik. Voor het realiseren van het Nationaal Energie-akkoord is het zal er nog meer moeten gebeuren.

Volgens Ardo de Graaf gaat het bewoners niet zozeer om financieel en maatschappelijk rendement, maar om verhoging van het comfort. Vooral in woningen rondom het centrum kan dit sterk worden verbeterd. Hier liggen vaak slecht geisoleerde woningen met spouwmuren. Het is echter nog lastig om vaklui te vinden, die deze woningen willen en kunnen aanpakken.

Maya van der Steenhoven benadrukte dat zelflevering een totaal andere aanpak vergt, die niet past bij de traditionele aanpak van energiemaatschappijen. Ook bewoners en overheden moeten nog ontdekken hoe het werkt en dit faciliteren. Van belang is dat decentrale overheden niet alleen een doel benoemen, maar bedenken hoe ze dat (kunnen) realiseren en dat dan waarmaken.

Tijdens de rondleiding door het Huis van Stad werd ingegaan op diverse maatregelen om het energieverbruik terug te dringen. Opviel dat er geen zonnepanelen zijn geplaatst. Het dak is hier uitermate geschikt voor, maar doordat grootverbruikers goedkopere elektriciteit krijgen is het financieel rendement lager dan bij huishoudens.