In de Statenvergadering van 5 september 2012 heeft GroenLinks erop aangedrongen werk te maken van toezicht en handhaving op de petrochemische industrie. Terecht blijkt, zeker nu er weer een misstand aan het licht is gekomen bij een groot petrochemisch bedrijf. Dit keer is het DuPont. GroenLinks is er hevig van geschrokken dat daar jarenlang lekkage heeft bestaan. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt in eerste instantie bij het bedrijf, maar de GroenLinks Statenfractie vraagt zich af hoe het kan dat ook de Omgevingsdienst dit nooit heeft opgemerkt. Woordvoerder Berend Potjer vindt het zeer kwalijk dat Provinciale Staten niet eerder over dit zeer relevante feit is geïnformeerd. Om spoedig opgehelderd te krijgen hoe dat heeft kunnen gebeuren heeft GroenLinks vragen ingediend bij de Commissie Verkeer en Milieu:

De berichtgeving over lekkages bij DuPont (Rijnmond, AD, Telegraaf, etc.) roept bij ons vragen op hoe dat heeft kunnen gebeuren en waarom de Provinciale Staten daar niet eerder over geïnformeerd zijn. Omdat wij deze vragen graag snel beantwoord willen zien, willen wij deze niet stellen als schriftelijke vragen, maar als rondvraag voor de Commissie Verkeer en Vervoer van 19 september.

Uit de berichtgeving blijkt dat DuPont op 21 augustus heeft ontdekt dat een pijpleiding jarenlang giftig hexafluorpropeen heeft gelekt, zonder dat dit door het bedrijf of de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid is opgemerkt. DuPont onderzoekt nu hoe dat heeft kunnen gebeuren. GroenLinks vindt het een zeer ernstige zaak dat dit heeft kunnen gebeuren.

Het College weet dat GroenLinks en de Provinciale Staten een groot belang hechten aan de veiligheid van de werknemers en inwoners van Zuid-Holland, aan de veiligheid van de petrochemische industrie en aan het toezicht daarop. 5 september hebben wij in Provinciale Staten hier een debat overgevoerd. Bij dat debat is ook aangetekend dat Provinciale Staten belang hecht aan een goede en snelle informatieverschaffing.

De volgende dag sloot DuPont de betreffende fabriek, waarna deze op aandringen van de Provincie niet meer open is gegaan.

Onze rondvraag voor de Commissie Verkeer en Milieu van 19 september is dan ook:

1. Onderzoekt de Provincie (OZHZ) zelf ook hoe het kan dat deze lekkage jarenlang onopgemerkt heeft kunnen blijven?

o       Zo ja, wanneer kunnen wij dat ontvangen?

o       Zo nee, waarom niet? Vertrouwt het College dan op het onderzoek van het bedrijf dat in overtreding was?

2. Kunnen Provinciale Staten het onderzoeksrapport van DuPont ontvangen, zodra de Provincie (OZHZ) hierover beschikt?

3. Hoe kan het dat het College de Provinciale Staten pas 11 september –lang na de constatering, het debat en zelfs de sluiting- over dit voor het debat relevante feit heeft geïnformeerd?