Geen tunnel bij Stevenshof en Vlietlanden

De provincie Zuid-Holland heeft een meevaller bij de Rijnlandroute van 58 miljoen euro. GroenLinks wilde deze meevaller volgens afspraak gebruiken om de schade voor de omwonenden en het landschap te beperken. Door een tunnelverlenging bij de Leidsche wijk Stevenshof en een dive under bij Vlietlanden zouden de grootste knelpunten opgelost worden en nog budget overblijven om tegenvallers op te vangen. Dit initiatief stuitte op een blokkade van SP, D66, CDA, VVD en PVV, die ook onderzoek naar de technische en financiële haalbaarheid van welke verbetering dan ook rigoureus afwezen. De bewoners van de Stevenshof voelen zich door deze partijen nu in de steek gelaten.

GroenLinks Statenlid Berend Potjer voelt met hen mee: “Nergens wordt een nieuwe weg zo dicht langs een woonwijk aangelegd als de Rijnlandroute. De bewoners gaan er heel veel last van krijgen en hen was beloofd dat bij financiële meevallers gekeken zou worden of daarmee de overlast kon beperkt. Het is uiterst teleurstellend dat nu die meevaller er is willen de coalitiepartijen en de PVV met onmogelijke eisen opties om de leefkwaliteit in de wijk te verbeteren dwarsbomen. Zelfs het onderzoeken of met een heel klein deel van de meevaller de gezondheidsschade van de bewoners sterk kan worden beperkt was onbespreekbaar. Daar houd ook ik een rotgevoel aan over.”

De provincie staat wel op voor plannen van de gemeente Leiden om zelf maatregelen te treffen en te financieren. De 12.000 inwoners van de Stevenshof hopen dat in de Leidsche politiek wel een meerderheid te vinden is voor maatregelen om de schade aan hun welzijn en gezondheid te beperken.