In maart werd ons kersverse team van maar liefst vijf Statenleden geïnstalleerd. Maar wie zijn dit eigenlijk en wat drijft hen? We stellen ze kort aan jullie voor, met vandaag Berend Potjer uit Den Haag! 

Kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben in 1973 geboren in Lubumbashi (DRC) en groeide op in Arnhem. Daar woonde ik in een middenklasse buurt, sportte in een achterstandswijk en ging naar school in een rijke buurt. Iedereen kwam bij ons over de vloer, rijk of arm, met of zonder migratie achtergrond, uit de stad of van het platteland.  Ik leerde iedereen met zijn eigen achtergrond waarderen en nog altijd voel ik mij thuis bij alle lagen van de bevolking. Na mijn studie in Eindhoven ging ik wonen en werken in Zuid-Holland, de provincie waar mijn ouders vandaan kwamen. Al meer dan twintig jaar woon in Zuid-Holland, waar ik werk aan een gezonde, duurzame én prettige wereld voor iedereen.

Waarom heb je je kandidaat gesteld voor de Provinciale Staten namens GroenLinks?

GroenLinks gelooft net als ik in een samenleving waar mensen samen leven, met elkaar. Een maatschappij waar ieder zichzelf mag zijn en kan genieten van het leven, zolang dat niet ten koste gaat van de ander. Dat is waar ik voor sta en waar GroenLinks voor staat. In Provinciale Staten hebben wij de afgelopen jaren eraan bijgedragen dat Zuid-Holland een beetje groener, gezonder en veiliger werd. Dat giflozingen werden beëindigd, bomen werden gered, OV betaalbaarder werd, woningen werden gebouwd en de kust mooi bleef. Dat maakt het werk als Statenlid zo mooi, je kan echt wat doen. Zorgen voor een gezonde, veilige en mooie omgeving voor de Zuid-Hollanders.

De slogan van GroenLinks is ‘tijd voor verandering’: welke veranderingen zien we wat jou betreft in Zuid-Holland in de komende 4 jaar?'

Zuid-Holland teert grotendeels op resultaten uit het verleden, die geen garanties bieden voor de toekomst. Het wordt tijd om te werken aan die toekomst, Zuid-Holland de 21e eeuw in te krijgen. Om te werken aan een schone economie met perspectief. Aan eerlijk werk, gezonde lucht, gifvrij water en minder klimaatverandering. De komende vier jaar wil ik veranderingen zien richting schone, hernieuwbare energie en een circulaire economie, waarbij wij investeren in de kwaliteit van onze leefomgeving, de landschappen en de natuur.

Hoe ga jij je daar in de Staten voor inzetten?

De afgelopen zeven jaar hebben wij als kleine oppositiepartij veel bereikt. De komende vier jaar willen wij als op één na grootste coalitiepartij door goede samenwerking, deskundigheid en goede ideeën nog meer het verschil maken.

Welke portefeuilles heb je en wat is daarin jouw inzet?

Zelf heb ik voorlopig de portefeuilles energie en milieu. Als fractievoorzitter kijk ik echter vooral naar wat wij als team kunnen bereiken. Wij hebben een goed team met ambitie en kwaliteit. Mijn inzet is om de fractie optimaal te laten functioneren en samen met de andere partijen te werken aan een schone en veilige provincie.  Een Zuid-Holland waar onze inwoners lekker door de natuur kunnen fietsen, gezonde lucht inademen, gifvrij water drinken en veilig en betaalbaar kunnen wonen.  

Welke quote of slogan typeert jou?

It often seems impossible until it’s done