Even voorstellen: Ariëtte Kasbergen

In maart werd ons kersverse team van maar liefst vijf Statenleden geïnstalleerd. Maar wie zijn dit eigenlijk en wat drijft hen? We stellen ze kort aan jullie voor, met vandaag Ariëtte Kasbergen uit Rotterdam!

Kun je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Ariëtte Kasbergen en ik ben tot mijn grote verrassing met ruim 7000 voorkeursstemmen gekozen tot statenlid voor GroenLinks in de provincie Zuid-Holland. Ik ben 57 jaar en woon met mijn kinderen in Rotterdam. Begonnen als altvioliste, veel ervaring als bestuurder/manager in de cultuursector, nu mijn eigen bedrijf.

Waarom heb je je kandidaat gesteld voor de Provinciale Staten namens GroenLinks?

Ik ben politiek actief geworden omdat ik een steeds grotere urgentie voel om verantwoordelijkheid te nemen voor de wereld waarin ik leef en verschil wil maken. GroenLinks is de partij die naadloos aansluit bij wat ik denk dat nodig is.

De slogan van GroenLinks is ‘tijd voor verandering’: welke veranderingen zien we wat jou betreft in Zuid-Holland in de komende 4 jaar?'

Ik heb alle mensen die op mij hebben gestemd, beloofd dat ik mij sterk ga maken om kunst en cultuur weer stevig op de provinciale agenda te zetten. Dat is nodig, want in sommige delen van de Zuid-Holland is het voor onze inwoners nauwelijks mogelijk om hun kinderen muziek- of dansles te laten volgen. Of met hun bandje ergens op te treden of makkelijk naar een toneelvoorstelling of popconcert te gaan. Het zijn maar enkele voorbeelden, maar er zijn echt witte vlekken als het gaat om kunst en cultuur. 

Hoe ga jij je daar in de Staten voor inzetten?

Ik ben nu hard bezig om kennis te maken met de vele culturele instellingen die onze provincie rijk is en wat we al doen om hen te ondersteunen. Ook ben ik benieuwd wat er in het nieuwe coalitieakkoord zal staan over cultuur. Daarna kun je initiatieven van mij verwachten op dit vlak.

Welke portefeuilles heb je en wat is daarin jouw inzet?

We hebben de portefeuilles voorlopig verdeeld. Natuurlijk ben ik woordvoerder Kunst & Cultuur en daar horen Erfgoed en de Bibliotheken van nature bij, dus die doe ik ook. Mijn grootste dossier is Verkeer & Vervoer, of eigenlijk mobiliteit want de belangrijkste vraagstukken gaan daarover. We weten dat meer asfalt geen oplossing is voor het fileprobleem. Ik zal mij daarom inzetten voor schoner en beter openbaar vervoer (vaak en snel). Sowieso is dat een goed alternatief voor het intensieve woon-werk-autoverkeer. Maar goede bereikbaarheid is uiteraard belangrijk voor iedereen. Verder zijn bijvoorbeeld een slechte luchtkwaliteit en CO2 uitstoot een direct gevolg van de manier waarop we goederen vervoeren (vrachtwagens, schepen). Ook dat moet schoner wat mij betreft. Een ander, kleiner maar toch heel belangrijk dossier is het Sociale Domein. Daarvoor heb ik al mijn eerste schriftelijke vragen gesteld, over de tekorten in de Jeugdzorg. Tenslotte heb ik bedrijfsvoering en financiën in mijn portefeuille wat voor de buitenwacht vrij onzichtbaar is, maar wat best een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt.

We leven nog een beetje in een soort tussentijd, in afwachting van het nieuwe coalitieakkoord. Ik heb zin om straks, als dat er is, echt aan de slag te gaan!

Welke quote of slogan typeert jou?

Eerst koffie… en daarna kun je praten, schrijven of vergaderen wat je wilt, maar aan het einde van de dag gaat het om wat je doet!