Er kan gebouwd gaan worden op Valkenburg!

GroenLinks in Zuid-Holland wil doorpakken om woningbouw bij voormalig vliegveld Valkenburg te realiseren. De provincie heeft na 16 jaar onderhandelen een akkoord bereikt met de gemeenten Katwijk en Wassenaar en het Rijksvastgoedbedrijf over de realisatie van 5000 woningen. Daarnaast wordt onderzocht of er 600 woningen extra kunnen worden gebouwd in het sociale en lage middensegment, binnen de huidige afspraken. 

Fractievoorzitter Anneloes van Hunnik (GroenLinks): "De woningnood in Zuid-Holland vraagt er om dat we liever gisteren dan morgen beginnen met bouwen. Daarom moeten we gebruik maken van de doorbraak rond Valkenburg en doorpakken. Er ligt een strakke planning in het akkoord, waar ook de provincie zich aan zal moeten houden." 

GroenLinks heeft eerder aangegeven dat het behoud van de groene buffer tussen het Duingebied en het Groene Hart een must is. In het akkoord is opgenomen dat de groene zone die eerder is afgesproken wordt gehandhaafd. Volgens van Hunnik is een gezonde woonomgeving een groene omgeving. De natuur moet ruimte behouden in de plannen. GroenLinks is blij dat die afspraken nu helder zijn. 

De Provinciale Staten van Zuid-Holland spraken woensdag over het akkoord over woningbouw in Valkenburg. Het onderzoek naar de mogelijkheid om 600 extra woningen te bouwen moet uiterlijk op 1 december 2020 zijn afgerond.