Na het afblazen van de CO2-opslag onder Barendrecht koos het kabinet afgelopen jaar voor een demonstratieproject CO2-opslag onder zee. Dit project, genoemd ROAD (Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject) is gericht op CO2-afvang, -transport en -opslag. De initiatiefnemers E.ON Benelux en Electrabel willen CO2 van een kolencentrale gedeeltelijk afvangen, transporteren en permanent in leeggeproduceerde gasvelden in de diepe ondergrond van de Noordzee opslaan. De CO2-afvang zal plaatsvinden bij de E.ON-elektriciteitscentrale Maasvlakte Power Plant 3. De afgevangen CO2 wordt daarna onder hoge druk via een ondergrondse buisleiding van ongeveer 25 km afgevoerd naar een platform op de Noordzee. Vanaf dit platform zal de CO2 gedurende minimaal vijf jaar in een leeggeproduceerd gasveld onder de zeebodem geïnjecteerd worden. De ontwerpbesluiten en het milieueffectrapport (MER) lagen tot 2 februari ter inzage.
Statenlid Annelies van Egmond reageert: 'wij juichen maatregelen toe die klimaatverandering tegengaan. Duidelijk zal zijn, dat wij daarbij vooral denken aan energiebesparing en stimulerende maatregelen ter vervanging van fossiele energie. Miljarden Euro's verslindende ondergrondse CO2-opslag zien wij dan ook niet als een oplossing. Helaas het kabinet heeft een beslissing genomen en deze is niet meer is terug te draaien. Reden voor GroenLinks om de veiligheidsrisico's die aan CO2-opslag onder zee kleven serieus te bestuderen. De overheid beschouwt de opslag als een experiment. Maar dan kun je wel zeggen dat het een experiment op zeer grote schaal is. Het betreft nl. een kwart van de totale CO2-opslag die Nederland onder zee wil gaan opslaan.
De ontwerpbesluiten en de MER geven lang niet op alle vragen antwoord. Niemand weet wat er gebeurt als er een lekkage ontstaat in de buisleiding. Men doet aannames, maar negeert de feiten. De buisleiding die men nu wil aanleggen voldoet niet meer aan de veiligheidseisen Besluit Externe Veiligheid Buisleidingen. Toen dit besluit werd opgesteld was er nog geen sprake van CO2-transport. Dit wordt nu hersteld, maar pas over twee jaar van kracht. Binnen de risicocontour bevindt zich een brandweerkazerne. Mocht er een leidingbreuk ontstaan, dan hebben deze brandweermannen minder dan 40 seconden om bij hun voertuigen te komen. Voertuigen die het bij een CO2-lekkage niet eens meer zullen doen tenzij ze elektrisch aangedreven zijn. Vragen die roepen om antwoorden.
GroenLinks heeft tijdens de commissievergadering de Gedeputeerde nadrukkelijk gewezen op deze veiligheidsrisico's. De Gedeputeerde kon onze vragen helaas niet beantwoorden. Annelies van Egmond: 'wij vinden dit onderwerp te belangrijk om te laten gaan. Wij zullen de vragen daarom alsnog schriftelijk indienen en zijn zeer benieuwd naar de antwoorden.'