Met het vertrek van Bleker leek het tij voor de natuur weer wat te keren. De bezuinigingen zijn deels terug gedraaid. En in de noordoostpolder werd vorige week voor het eerst sinds 150 jaar een wolf aangetroffen met een beversjong in zijn maag. De faunaviaducten lijken effect te hebben. Voor oost-Nederland althans. Daar zijn grote leefgebieden die met “kunstwerken” konden worden verbonden. In de Randstad ligt dat anders.

Het goede nieuws komt daar uit de stad. Steeds meer dieren weten zich aan de nabijheid van mensen aan te passen. Naast vossen worden nu ook ijsvogels in de parken, tuinen en grachten aangetroffen. Goed nieuws ook over de kwaliteit van het water. De strijd tegen fosfaten, overdadige bemesting en bestrijdingsmiddelen resulteert in beter(zwem)water en de terugkeer van een gevarieerde visstand. Voor de bijzondere gebieden, zoals de Nieuwkoopse plassen, valt er op dit punt nog wel veel te doen.

Slecht nieuws horen we over de weidevogels. De concurrentie dwingt schaalvergroting af. De boeren staan onder druk.  Geriefbosjes, weidebloemen en natte weiden gaan verloren in het streven naar meer rendement per hectare.

Onze veengronden slinken harder en het landschap wordt saaier.

Het idee om van IJsselmeer tot Biesbosch de mooiste plassen, veenweide en moerassen met elkaar te verbinden is in een provincie als Zuid-Holland een groot en kostbaar project. Waardevol vanuit de gedachte dat de miljoenen bewoners behoefte hebben aan aantrekkelijk groen in de nabije omgeving.  Te kostbaar voor de VVD en het CDA. Zij geven hun geld liever uit aan nieuw asfalt. Bovendien moet je, vinden zij, boeren niet lastig vallen met allerlei eisen als bloemrijke oevers, later maaien en hoger grondwaterpeil. De coalitie van Zuid-Holland ging dus ook na het vertrek van Bleker onverdroten door met het wegbestemmen van flora- en faunavriendelijke verbindingen tussen bestaande natuurgebieden. Op papier wordt het heil gezocht in agrarisch natuurbeheer, in de praktijk moeizaam want de nieuwe Europese regels helpen niet. Tot eind augustus ligt het voorstel tot het schrappen van EHS-gebieden bij de Provincie ter inzage. Met bijgaande link kun je op de kaart bekijken welke veranderingen bij jouw in de buurt plaats vinden.

Alleen de veranderingen zijn aangegeven; een lege kaart is dus een goed teken.

http://www.zuid-holland.nl/overzicht_alle_themas/thema_ruimte/c_e_thema_roew-ruimtelijke_ordening/visieopzuidholland/c_e_thema_roew-herziening-herijking-ehs.htm