Het berekende voordeel van de uitbreiding van de luchthaven blijkt gebaseerd op incorrecte cijfers. Bij het gebruik van juiste cijfers verdwijnt het voordeel en blijven alleen de nadelen over. Dat ontdekte GroenLinks Statenlid Berend Potjer nadat een passagier uit de regio Rijnmond hem erop wees dat reizen via Schiphol minstens zo snel was als via Rotterdam Airport. Omdat de tijdwinst de passagiers juist het argument voor de uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport was dook Potjer in de cijfers. Hij kwam tot de schokkende ontdekking dat die berekende tijdwinst was gebaseerd op onjuiste cijfers en in werkelijkheid niet bestaat! 

Potjer is nog geschokt van zijn ontdekking: “Door puur toeval kwam ik erachter dat het onderzoek van Rotterdam Airport een cruciale fout zit. Dat er verkeerde cijfers zijn gebruikt en de tijdwinst in werkelijkheid niet bestaat. Dat is een cruciaal punt, want de hele onderbouwing van de uitbreiding is gebaseerd op de tijdwinst voor de passagiers. Nu die tijdwinst niet blijkt te bestaan heeft niemand voordeel van de uitbreiding en is deze dus slecht voor de regio en voor Nederland.”

 

Het lijkt erop dat in het onderzoek een beginnersfout is gemaakt. Potjer: “Rotterdam meldt de tijden dat de incheckbalies sluiten op haar website en Schiphol de tijden dat ze opengaan. Die kan je niet met elkaar vergelijken, maar het lijkt erop dat de onderzoekers dat wel hebben gedaan. Een enorme blunder, want daarmee bereken je de tijd dat de balies open zijn in plaats van het tijdsvoordeel voor de passagier. Als je voor beide luchthavens met de sluitingstijd rekent is er geen verschil. De passagiers hebben dus weinig aan een uitbreiding, maar de omwonenden zitten wel in de herrie en stank. Al met al lijkt iedereen beter af zonder uitbreiding, maar ik heb de provincie gevraagd dit nog na te rekenen.”

De omwonenden zijn inmiddels een actie gestart tegen de uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport met posters en een petitie https://petities.nl/petitions/geen-uitbreiding-vliegveld-rotterdam-the-hague-airport?locale=nl