De media staan er al jaren vol van: de RijnlandRoute, een weg ten zuiden van Leiden. Keer op keer lezen mensen dat deze weg er komt. Maar is dat ook werkelijk zo?

Als je de situatie analyseert is het duidelijk dat de aanleg van de weg nog verre van zeker is. Al lijkt dat voor veel mensen onwaarschijnlijk. Er zijn echter aardig wat problemen die ervoor kunnen zorgen dat de weg er niet komt. Mensen die het verhaal van de RijnGouweLijn kennen, een sneltramlijn tussen Gouda, Leiden en de kust, weten dat het op het laatste moment ineens heel anders kan lopen. De RijnGouweLijn was 'in kannen kruiken': het geld was er, de bestuursovereenkomsten waren er en de politieke wil was er. Toen kwamen er verkiezingen en werd het opeens allemaal anders.

Hoe zit het nu met de RijnlandRoute? De gemeenten zijn het nog steeds niet eens met elkaar, het geld voor de weg is verre van rond en er zijn iedere keer problemen met het ontwerp van de weg. Er worden steeds nieuwe ontwerpen gemaakt en de weg wordt elke keer weer duurder. Het financiële gat blijft maar groeien. Ook is er geen duidelijkheid over de toekomstige onderhoudskosten. De schattingen liggen tussen de 70 en 110 miljoen per jaar! De teller voor de aanleg staat nu op 1,2 miljard. En dat voor die paar kilometer.

Er worden grote vraagtekens gezet bij de onderbouwing van de nut en noodzaak van de RijnlandRoute. Uit een onafhankelijke rapportage van CE-Delft (adviseur van de Rijksoverheid en Europese Commissie) blijkt dat de mobiliteitsgroei veel te hoog is ingeschat. Sterker nog het is zeer onwaarschijnlijk, zelfs vrijwel uitgesloten, dat het verkeer zo sterk toeneemt dat de weg ooit rendabel wordt. De leden van de Provinciale Staten hebben daar tijdens de presentatie van CE-Delft timide kennis van genomen.

Tenslotte zijn er problemen met de natuurcompensatie. Het laatste stukje groen tussen Leiden, Voorschoten en Wassenaar wordt door de aanleg van RijnlandRoute vernield. Van natuurcompensatie is geen sprake. Ook bij  A2 werd geen rekening gehouden met natuurcompensatie. Het Europese Hof heeft dit zeer recent afgekeurd. En dat heeft ongetwijfeld gevolgen voor alle toekomstige wegenprojecten.

Moet er dan niets gebeuren? Jawel, dat moet zeker. Al jaren pleit GroenLinks voor het aanpassen van het Lammenschansplein en de Europaweg. Er ligt een prachtig en goedkoop plan van Marco van Elsgeest gereed. Ook moet het nodige gebeuren in Leiden-west. Deze maatregelen staan bekend als de 'no-regret' maatregelen. Daar is geld voor en er zijn geen juridische belemmeringen.

De automobilist wordt in en rondom Leiden nodeloos lang lastig gevallen met vertragingen. De oplossingen zijn aanwezig. Helaas houden de coalitiepartijen SP-D66-VVD –CDA dat tegen. Waarom? Het blijft gissen. Het lijkt of de discussie over iets anders gaat dan over het oplossen van verkeersproblemen. Het is immers heel goed denkbaar dat door de 'no-regret' maatregelen de problemen gewoon worden opgelost. En dat betekent dat de provincie haar prestigeproject kwijt. De vorige CDA-gedeputeerde noemde dat ook met zoveel woorden het risico van die ‘no-regret maatregelen.