GroenLinks trots op coalitieakkoord 'Zuid-Holland. Elke dag beter.'

Fractievoorzitter Anneloes reageerde namens GroenLinks op het coalitieakkoord 'Elke dag beter. Zuid-Holland.' gesloten door GroenLinks, PVDA, VVD, CDA en CU/SGP. Lees hier haar spreektekst!

Hier staan we dan. 167 dagen na de verkiezingen. Zuid-Holland heeft laten zien voor welke uitdagingen de Nederlandse maatschappij staat. De moeilijkheden van de democratie zijn soms duidelijk in beeld gebracht.

GroenLinks kijkt positief terug op de onderhandelingen. Graag hadden we meer tijd genomen om het akkoord verder uit te werken. Maar de tijd tikt door. Met dit hoofdlijnenakkoord nemen we:

- Meer tijd om van gedachten te wisselen met onze collega’s in PS.
- Meer tijd om van gedachten te wisselen met onze partners buiten het provinciehuis.

Na de eerste informatieronden zijn we aangeschoven bij de onderhandelingen bij formateur Hermans. Vanaf hier willen we graag de formateur bedanken. Met dank aan haar inzet en daadkracht kunnen we nu al een akkoord aan u presenteren.

En nu, 4 september, begint het pas. De verkiezingen zijn in 2023 nog niet gepland, maar met nog ongeveer 1300 dagen tot de volgende Provinciale Staten-verkiezingen wordt het nieuwe college geïnstalleerd. Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken.

GroenLinks is trots op het akkoord dat er ligt. Een ambitieus akkoord waarmee we iedere Zuid-Hollander kunnen bereiken. Voor GroenLinks maakt het niet uit hoe oud je bent, welke baan je hebt, waar je geboren bent of op wie je verliefd wordt. Voor GroenLinks telt iedereen mee. En dat lezen we in ieder hoofdstuk van het akkoord terug.

Onze fractie is optimistisch, en ook zeker gefocust. De komende jaren zal onze fractie zich focussen op vier kernpunten, namelijk:
- Duurzaam
- Groen
- Gezond
-Maar bovenal staat onze fractie ervoor dat iedereen mee kan doen in onze provincie.

Vier thema’s waarop het college mag verwachten dat wij hen zullen bevragen en controleren en kaders zullen mee geven waar het kan. De nieuwe fractie, die Robert verwelkomt, kijkt er naar uit om met u allen (college en staten, regio’s, gemeenten, organisaties en ondernemers) aan de slag te gaan. Wat Zuid-Holland nu nodig heeft is daadkracht, realisatie en transparantie. We gaan met een positief gevoel en open blik de toekomst tegemoet. Juist door samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat Zuid- Holland elke dag beter wordt.